Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν σε τουλάχιστον πέντε άξονες αλλαγών στο Σύνταγμα, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία της αναθεώρησης, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τη συνταγματική αναθεώρηση, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καμίνης, ο οποίος έχει ορισθεί επικεφαλής της επιτροπής της ΚΕΔΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπογράμμισε ότι η διασφάλιση σταθερών εκλογικών κύκλων, η άρση των προνομίων υπουργών και βουλευτών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η απλούστευση των διαδικασιών της ίδιας της αναθεώρησης και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να αποτελέσουν τους πέντε άξονες επί των οποίων μπορούν να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης, στην επόμενη Βουλή.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε ειδικότερα στις συνταγματικές αλλαγές που επιβάλλονται για την αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει αναλόγως να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, η ανάληψη αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τους δήμους και η μη αιφνιδιαστική αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις, ο κ. Καμίνης επισήμανε:
– Την κατάργηση των προνομίων των αιρετών, στο πεδίο της ποινικής ευθύνης των υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας
– Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, χωρίς να ορίζεται η ηγεσία της από το Υπουργικό Συμβούλιο
– Δικλείδες ασφαλείας για σταθερό εκλογικό κύκλο 4ετίας. Να αποσυνδεθεί η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθώς και να περιοριστεί η κατάχρηση της επίκλησης κρίσιμου εθνικού θέματος για τη διενέργεια εκλογών.-Απλούστευση των ίδιων των διαδικασιών αναθεώρησης με αυξημένη πλειοψηφία από την ίδια Βουλή

-Τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές για την αυτοδιοίκηση, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να καθορίζουν και να εισπράττουν φόρους, προκειμένου να απογαλακτιστούν από το κράτος και να γίνει έτσι ένα πραγματικό βήμα για την αυτοτέλειά τους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ακόμα:
-την ανάγκη να αποκτήσουν οι δήμοι αποφασιστικές αρμοδιότητες με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
– την πρόνοια, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές να αφορά τις μεθεπόμενες εκλογές.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 10 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.