fbpx

Γ. Πατούλης: «Να δοθούν στα νησιά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που τους ανήκουν για το προσφυγικό»

«Τα νησιά μας έχουν μετατραπεί σε απέραντα hot-spot. Οι Δήμαρχοι αλλά και οι πολίτες έχουν φτάσει στα όρια τους. Καλούμε τον Πρωθυπουργό αλλά και όλους τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα στις τοπικές κοινωνίες και στους Δήμους που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων, τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του ζητήματος, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς μεσάζοντες».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι Δήμοι Σάμου, Λέσβου και Χίου έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην πλατεία Κλαυθμώνος, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες.

Στη συγκέντρωση μετείχαν επίσης μέλη φορέων και συλλόγων των νησιών Β. Αιγαίου, που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, καθώς και πλήθος πολιτών.

«Δεν μπορεί τα νησιά μας να συνεχίζουν να πληρώνουν την απουσία  συγκροτημένης εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό ζήτημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης, μιλώντας στους νησιώτες του ΒΑ Αιγαίου που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος  την Τρίτη το μεσημέρι .

Επίσημα  αιτήματα της σημερινής διαμαρτυρίας ήταν:

– Η άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση από όλες τις δομές φιλοξενίας,
– Η μη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, συμπεριλαμβανομένης και της χρησιμοποίησης πλωτών μέσων,
– και η μη αποδοχή λήψης αποφάσεων χωρίς τους κατοίκους των νησιών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου.

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, έκανε λόγο για «εγκλωβισμένους πρόσφυγες και απελπισμένους πολίτες». Όπως περιέγραψε, στο ΚΥΤ Σάμου «βρίσκονται 3.170 άτομα σε ένα χώρο για 800 που ήταν προσωρινός. Εκεί βρίσκονται ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτες ομάδες που χρειάζονται άμεση προστασία». Ο κ. Αγγελόπουλος επέμεινε,  «όχι απλώς την αποσυμφόρηση των νησιών που είναι αυτονόητη, αλλά και ένα οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση».

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός χαρακτήρισε την κατάσταση  «απόλυτα μη διαχειρίσιμη» επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα στο χώρο του hot spot της Μόριας οι συνθήκες είναι επικίνδυνες,  υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι «δεν μπορούν να επικαλούνται αποφάσεις της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που δεν επιτρέπει όπως λένε τη μετακίνηση των προσφύγων από την νησιωτική στην ηπειρωτική Ελλάδα  ».

Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς περιέγραψε με αριθμούς το πώς η πίεση βαραίνει τον καθένα από τους δημότες της τοπικής κοινωνίας αφού ο χώρος δεν επαρκεί ούτε για να σιτιστούν, ούτε καν για να σταθούν οι μετανάστες.  Ο χώρος του Κέντρου Υποδοχής της Χίου προορίζεται για 800 άτομα και φιλοξενεί 2.500»

Σήμερα επρόκειτο να κριθεί και η, εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των Δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Κω κατά της απόφασης της διευθύντρια Ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να μην μετακινούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στα νησιά στην ενδοχώρα, αλλά να παραμένουν εκεί μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασύλου τους.

Έπειτα από αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου όμως η προγραμματισμένη , για σήμερα Τρίτη, εκδίκαση αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο .

Ο πρόεδρος της  ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας  της Τρίτης, τόνισε την αποφασιστικότητα και την ενότητα της Αυτοδιοίκησης στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης του Προσφυγικού .

«Τα νησιά μας δοκιμάζονται καθημερινά, η κοινωνική συνοχή έχει διαταραχθεί, ο τουρισμός έχει υποστεί καίρια χτυπήματα και ο εγκλωβισμός των προσφύγων-μεταναστών δεν έχει περιοριστεί χρονικά. Παράλληλα δεν είναι δυνατόν να δοθούν στους πρόσφυγες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, κοινωνικής μέριμνας και ασφάλειας που να αντιστοιχούν σε ανθρώπους που έχουν διακινδυνεύσει την ίδια τους τη ζωή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος και  θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στα νησιά μας».

Ακολούθως οι Δήμαρχοι έγιναν δεκτοί από τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και του επέδωσαν τα ψηφίσματα των αντίστοιχων δημοτικών τους συμβουλίων, με τα αιτήματα τους.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Ασ. Παναγιωτακοπούλου: «Ομαλό το άνοιγμα των σχολείων μας!»

Με τα απαραίτητα μέτρα και εξοπλισμό για την προστασία της υγείας των μαθητών και των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eighteen + eight =