Η νέα αμερικανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα αποκαθιστούσε την οικονομική βοήθεια και θα εργαζόταν για να επαναλειτουργήσει η παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στην Ουάσινγκτον.
Συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θέλουν να επαναφέρουν, ως προτεραιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό, τον στόχο της λύσης των δύο κρατών.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι πολύ προσεκτικές, καθώς περιμένει αφενός να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ (όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία), αλλά και τις επερχόμενες εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη, εντός των προσεχών μηνών.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε μπλοκάρει σχεδόν όλη την οικονομική βοήθεια, αφού διέκοψε τις σχέσεις της με την Παλαιστινιακή Αρχή το 2018. Οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η απόφαση αυτή ήταν μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ με όρους τους οποίους η παλαιστινιακή ηγεσία θεωρούσε ότι της στερούσαν το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο κράτος.
Οι Παλαιστίνιοι είχαν μποϊκοτάρει τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία, ανατρέποντας την αμερικανική πολιτική δεκαετιών στο Μεσανατολικό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες, Τετάρτη, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, στον οποίο επανέλαβε ότι στηρίζει τη λύση των δύο κρατών.
Απογοήτευση από το Ισραήλ
Ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ εξέφρασε την «απογοήτευσή» του μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα ξαναρχίσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNWRA).
«Εξέφρασα την απογοήτευσή μου και τη διαφωνία μου με την απόφαση να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση στην UNWRA χωρίς να διασφαλιστεί πρώτα ότι υλοποιούνται ορισμένες μεταρρυθμίσεις, με στόχο κυρίως τον τερματισμό της υποκίνησης [στον αντισημιτισμό] και την αφαίρεση αντισημιτικού περιεχομένου από τα σχολικά προγράμματα» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Γκιλάντ Ερντάν.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,Νεντ Πράις, από πλευράς του υπογράμμισε ότι η οικονομική βοήθεια «συνάδει απόλυτα» με τη σχετική αμερικανική νομοθεσία.
Οι αναπτυξιακοί εταίροι των ΗΠΑ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έχουν «επιθετικά συστήματα μετριασμού των κινδύνων» για να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια θα χορηγείται σε εκείνους που προορίζεται, δήλωσε ο Πράις.