fbpx
Επικαιρότητα

ΚΕΔΕ: 143 δήμοι αδυνατούν για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών τους

Οι Δήμοι αδυνατούν το 2021 να καλύψουν τα ναυαγοσωστικά έξοδα – Οι αρμοδιότητες και ευθύνες που μεταφέρονται διαρκώς στην αυτοδιοίκηση, απαιτούν και τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Τους μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της ναυαγοσωστικής κάλυψης στις παραλίες τους, αλλά ποτέ τα 21 εκ. ευρώ για την κάλυψη των απαιτούμενων δαπανών, ωστόσο είναι αντιμέτωποι ακόμη και με απόδοση ποινικών ευθυνών, αν οι παραλίες που βρίσκονται στα όριά τους βρεθούν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη.

Πρόκειται για 143 δήμους της χώρας που στα όριά τους έχουν παραλίες και με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο επωμίζονται από φέτος τη ναυαγοσωστική κάλυψή τους, δηλαδή έναν πρόσθετο οικονομικό βραχνά, για πρόσθετες υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων, την πρόσληψη ναυαγοσωστών, την αγορά και διάθεση του κατάλληλου εξοπλισμού αλλά και την υποχρέωση ελέγχου της ακτίνας 200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου.

Το πλαίσιο αυτό, όπως προσδιορίσθηκε με το ισχύον πλέον Π.Δ. 71/2020, υποχρεώνει τους δήμους αυτούς που διαθέτουν ένα εκτεταμένο αριθμό παραλιών, να αναλάβουν μια επιπλέον δαπάνη το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα τα οποία δεν δόθηκαν ποτέ από το κεντρικό κράτος στους δήμους, όταν τους μεταφέρθηκε και η ευθύνη, με αποτέλεσμα σήμερα, εξαιτίας και των αρνητικών επιπτώσεων που είχε στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης η πανδημία, οι δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν σ΄ αυτήν τη δαπάνη.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αιρετές διοικήσεις των 143 αυτών δήμων να έρθουν αντιμέτωπες ακόμη και με απόδοση ποινικών ευθυνών, αν οι παραλίες που βρίσκονται στα όριά τους βρεθούν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν το κόστος.

Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι σοβαρό κι ως τέτοιο αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, το οποίο αποφάσισε να κοινοποιήσει με επιστολή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά και στον πρωθυπουργό την αδυναμία που αντιμετωπίζουν οι143 δήμοι της χώρας για την κάλυψη των εξόδων για ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.

Σημειωτέον ότι η ΚΕΔΕ έχει ενημερώσει για το θέμα με σχετικές αποφάσεις του ΔΣ, τουλάχιστον τέσσερις φορές μέσα στο 2020, αλλά φέτος, με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, οι δήμοι βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσχερή θέση κι αδυνατούν να καλύψουν την σχετική δαπάνη.

Βέβαια ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας που συμμετείχε στην διαδικτυακή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, εξέφρασε την πρόθεσή του να δει τα θέμα σε συνεργασία με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, όμως, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε δήλωσή του για το θέμα «είναι θετικό καταρχήν γεγονός, όμως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα για να είμαστε συνεπείς στους δημότες μας και για να κρατάμε ασφαλείς τις παραλίες μας».

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ:

«Το θέμα είναι σοβαρό και μας απασχολεί δυστυχώς κάθε καλοκαίρι ως αυτοδιοίκηση. Έχουμε επανειλημμένως εξηγήσει ότι το κόστος από τη μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας δεν μπορεί να καλυφθεί από τους δήμους, αν δεν συνοδευτεί από την αναγκαία μεταβίβαση και των απαραίτητων πόρων. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, με τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τις επιπτώσεις που επέφερε στα οικονομικά μας. Οι κλειστές ναυαγοσωστικές σχολές από τη μια και η κάθετη μείωση των εσόδων μας, καθιστά αδύνατη την κάλυψη του κόστους αυτής της αρμοδιότητας.

Επειδή για μας πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών κι επιπλέον, δεν έχουμε συνηθίσει να κρυβόμαστε από τις ευθύνες μας, θα απευθυνθούμε για μία ακόμη φορά και στον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και θα ζητήσουμε και την συνδρομή του Πρωθυπουργού, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί πια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις χωρίς τους απαιτούμενους πόρους.

Η χθεσινή παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού, Στέλιου Πέτσα, που άκουσε από πρώτο χέρι τις πτυχές του προβλήματος και η πρόθεσή του να δει το θέμα σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη, είναι θετικό καταρχήν γεγονός, όμως δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα για να είμαστε συνεπείς στους δημότες μας και για να κρατάμε ασφαλείς τις παραλίες μας».

 

 

Ίσως σας ενδιαφέρει

Κώστας Μπακογιάννης: «Λίγο, λίγο η Αθήνα αλλάζει πολύ»

Το σχέδιό του για μια Αθήνα εξωστρεφή, προσανατολισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη με αξιοποίηση όλων των καινοτόμων εργαλείων και των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

seventeen − 3 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.