fbpx
Επικαιρότητα

Κεντρική Μακεδονία: Αίτημα να ζητήσουμε τη βοήθεια της Κουβανικής Διεθνούς Ιατρικής Ταξιαρχίας Henry Reeve

Να κατατεθεί αίτημα στην Κούβα προκειμένου να σταλεί στη χώρα μας ομάδα γιατρών από την Κουβανική Διεθνή Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve, ζήτησε αντιπροσωπεία της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας» με επικεφαλής την Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης, με δεδομένη την πολύ δύσκολη κατάσταση στην περιοχή «η Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία, έχοντας υπόψη της ότι η Κουβανική Διεθνής Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve έχει στείλει περισσότερες από 50 έμπειρες και εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες σε χώρες όλου του κόσμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και την πρόσφατη σημαντική βοήθεια που προσέφερε στις Περιφέρειες Μπέργκαμο της  Ιταλίας και Καταλονία της Ισπανίας (κατόπιν πρωτοβουλίας των εκεί Περιφερειών και τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων τους), ήρθε σε επικοινωνία με την Πρεσβεία της Κούβας, η οποία και διαβεβαίωσε ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης  με την άμεση αποστολή μπριγάδας από την Κούβα, αρκεί να υπάρξει αντίστοιχο επίσημο αίτημα από την Ελληνική Κυβέρνηση».

Όπως τονίζεται «είναι χρέος της Ελληνικής κυβέρνησης και όλου του πολιτικού συστήματος της χώρας μας, που ελάχιστα έως μηδαμινά έκανε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και στα μνημονιακά χρόνια που προηγήθηκαν, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκισμούς και να αποδεχθεί την βοήθεια της Κούβας, όπως και οποιαδήποτε αντίστοιχη στήριξη.

Οι Κουβανοί εθελοντές, που θα έρθουν χωρίς επιβάρυνση για το ελληνικό κράτος,  θα σταθούν δίπλα στους δικούς μας μαχητές υγειονομικούς που δίνουν τον δικό τους αγώνα για να κερδηθεί για την κοινωνία αυτός ο πόλεμος.

Η αντιπροσωπεία της Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας κάλεσε τον κ. Περιφερειάρχη, ως θεσμικό εκπρόσωπο μιας Περιφέρειας που καταγράφει καθημερινά και διαρκώς αναρίθμητα κρούσματα και απώλειες, να πιέσει άμεσα την Ελληνική Κυβέρνηση για την υποβολή προς την πρεσβεία της Κούβας του αιτήματος της άμεσης αποστολής της ονομαζόμενης Ιατρικής Ταξιαρχίας της χώρας της.

Η όποια καθυστέρηση θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις και θα επιβαρύνει περισσότερο τις αντοχές του ηρωικού, αλλά αποδυναμωμένου, έμψυχου δυναμικού των νοσοκομείων της Περιφέρειάς μας. Αυτές οι ώρες  απαιτούν αρετή και τόλμη. Ιδού η Ρόδος. Περιμένουμε τις απαντήσεις».

Σύντομη περιγραφή της Μπριγαδας

H κουβανική μπριγαδα Henry Reeves Ιατρών, νοσηλευτών που ειδικεύονται σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρές επιδημίες “Henry Reeve” γιόρτασε πρόσφατα την 15η επέτειό της, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, ένα πλαίσιο στο οποίο παρείχε μεγάλη υποστήριξη για την καταπολέμηση του COVID-19 σε χώρες από όλες τις ηπείρους.

Το σώμα ιδρύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2005 από τον  Φιντέλ Κάστρο Ρουζ, ως απάντηση στη ζημία που προκλήθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα στην πόλη της Νέας Ορλεάνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, που άφησε περίπου 1.336 θανάτους και απώλειες αξίας 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ονομάστηκε «Henry Reeve» σε φόρο τιμής στον νεαρό Αμερικανό, κάτοικο του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο οποίος προσχώρησε σε αποσπάσματα κουβανών πατριωτών ως στρατιώτης γραμμής για να ενταχθεί στον πόλεμο της ανεξαρτησίας ενάντια στον αποικιακό κατα  της Ισπανίας το 1898.

Στην ιστορία της Κούβας, το παράδειγμά του ήταν ένα παράδειγμα διεθνούς βοήθειας και αλληλεγγύης.

Η αποστολή της είναι να παρέχει ανθρωπιστική-ιατρική-υγειονομική βοήθεια σε πληθυσμούς που είναι θύματα φυσικών καταστροφών και επιδημιών σε άλλες χώρες και να βοηθά στην ανάρρωσή τους. Τα μέλη του κινητοποιούνται αμέσως μεταξύ 24 και 48 ωρών, ανάλογα .

Η πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπισε το σώμα, λίγες μέρες μετά τη δημιουργία της, ήταν στη Γουατεμάλα, για να βοηθήσει τον πληθυσμό που επλήγη από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο του 2005. Συνολικά 688 επαγγελματίες υγείας βοήθησαν περισσότερους από 477 χιλιάδες άνθρωποι και έσωσαν τη ζωή περισσότερων από 1.300.

Επισημαίνει επίσης το έργο του σώματος μετά τον αντίκτυπο του σεισμού του Οκτωβρίου 2005 στο Πακιστάν, ο οποίος προκάλεσε την απώλεια 70.000 ανθρώπινων ζωών, 100.000 τραυματιών και 3 εκατομμυρίων αστέγων. Σε διάστημα σχεδόν οκτώ μηνών, περισσότεροι από 2.000 κουβανοί επαγγελματίες υγείας περιέθαλψαν  περισσότερους από 1.700.000 ασθενείς. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 14.000 χειρουργικές επεμβάσεις, περισσότεροι από 166.000 επιζώντες έλαβαν εξειδικευμένη θεραπεία αποκατάστασης και περισσότεροι από 2.000 σώθηκαν.

Η Κούβα, με την υποστήριξη αυτού του σώματος, ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα στην Αφρική τον Οκτώβριο του 2014. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες περισσότεροι από 5 χιλιάδες κουβανοί γιατροί και νοσοκόμες εθελοντικά κατά της επιδημίας. Από αυτούς, επιλέχθηκαν και εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 500 επαγγελματίες υγείας. και τέλος, συμμετείχαν 256.

Ομοίως, το 2010, Κουβανοί γιατροί αντιμετώπισαν την επιδημία χολέρας στην Αϊτή, όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 400 χιλιάδες ανθρώπους και σώθηκαν ζωές περίπου 76 χιλιάδων. Το σώμα ήταν παρόν στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα Κονάκρυ σε αίθουσες θεραπείας Ebola, όπου περισσότεροι από 2.000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία. Ήταν η μόνη ιατρική αποστολή που παρείχε άμεση υγειονομική περίθαλψη σε ασθενείς με Έμπολα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δύο μέλη του σώματος «Henry Reeve» πέθαναν από ελονοσία και ένας επαγγελματίας υγείας αρρώστησε με τον Έμπολα, ο οποίος αναρρώθηκε ικανοποιητικά.

Για αυτήν την εξαιρετική συμμετοχή που συγκίνησε τον κόσμο, στις 26 Μαΐου 2017, το σώμα έλαβε το βραβείο Δρ LEE Jong-wook από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην τελετή της 70ης Συνέλευσης. Με την ευκαιρία αυτή, ο παρουσιαστής του βραβείου, IHN Yohan, ο οποίος προεδρεύει του Κορεατικού Ιδρύματος για τις Διεθνείς Υπηρεσίες Υγείας, εξέφρασε “το σώμα του Henry Reeve έχει διαδώσει ένα μήνυμα ελπίδας σε όλο τον κόσμο.

Πιο πρόσφατα την περασμένο Μαρτη και Απρίλη η μπριγαδα συμμετείχε με αποστολή εκατοντάδων γιατρών και νοσηλευτριών ( και Κουβανικά Φάρμακα , π.χ, Ίντερφερονη)

Στο Μπεργανο , Ιταλίας και Καταλονίας .

Ίσως σας ενδιαφέρει

Ζ. Ράπτη: Tις Ψυχιατρικές Κλινικές του ΕΣΥ στηρίζει το υπουργείο Υγείας

Tις Ψυχιατρικές Κλινικές του ΕΣΥ στηρίζει το υπουργείο Υγείας και κάνει «μια τιτάνια προσπάθεια να ενισχύσει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three × two =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.