Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε δημόσια συγνώμη της Τρίτη για τις περισσότερες από 6.400 εκτελέσεις αμάχων από στρατιωτικές μονάδες κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Άλβαρο Ουρίμπε, οι οποίες έχουν μείνει γνωστές ως “falsos positivos” («ψευδώς θετικά» αποτελέσματα).
Σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο με τις φρικιαστικές διαστάσεις των χιλιάδων εκτελέσεων άοπλων πολιτών, στρατιωτικοί εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες αμάχους, κυρίως χωρικούς, τους οποίους παρουσίαζαν στη συνέχεια ως αντάρτες των FARC και άλλων οργανώσεων, θέλοντας να δώσουν την εντύπωση της προόδου στον αγώνα εναντίον των αντάρτικων ομάδων που δρούσαν στη χώρα, ενώ παράλληλα για τις υποτιθέμενες επιτυχίες τους έπαιρναν σημαντικές ανταμοιβές, όπως παράσημα, προαγωγές και πριμ.
Η τοποθέτηση αυτή του κολομβιανού κρατικού αξιωματούχου ως συνέχεια των δηλώσεων του προέδρου της χώρας, Γκουστάβο Πέτρο, τον περασμένο μήνα ότι αυτές οι εξωδικαστικές εκτελέσεις πολιτών από το Κράτος συνιστούν το χειρότερο έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.
πηγή: ertnews.gr