fbpx
Επικαιρότητα

Με «πισωγύρισμα» 25 χρόνων απειλεί την ισότητα των φύλων ο κοροναϊός

Η πανδημία του νέου κοροναϊού θα μπορούσε να οπισθοδρομήσει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων κατά 25 χρόνια, προειδοποιεί το UN Women.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συλλέξει, οι γυναίκες απασχολούνται σημαντικά περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού και την φροντίδα της οικογένειας λόγω της πανδημίας.

«Ό,τι έχουμε καταφέρει μέσα σε 25 χρόνια μέχρι και σήμερα θα μπορούσε να χαθεί μέσα σε ένα χρόνο», σχολίασε η Ανίτα Μπατία, αναπληρώτρια διευθύντρια του UN Women.

Οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την εργασία θα μπορούσαν να χαθούν για τις γυναίκες. Την ίδια στιγμή, δημιουργούνται κίνδυνοι για την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών.

Το βάρος της φροντίδας ενέχει ένα «πραγματικό κίνδυνο να επιστρέψουμε σε στερεότυπα για το φύλο που ίσχυαν την δεκαετία του 1950», πρόσθεσε η κ. Μπατία.

Ακόμη και πριν την επέλαση της πανδημίας, η απλήρωτη εργασία των γυναικών υπολογιζόταν ότι αφορούσε τα 3/4 της συνολικής μη αμειβόμενης εργασίας που γίνεται κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο και εκτιμάται στις 16 δισ. ώρες.

Με άλλα λόγια, πριν από τον κορoναϊό, για κάθε μία ώρα μη αμειβόμενης εργασίας των ανδρών αντιστοιχούσαν τρεις ώρες αντίστοιχης εργασίας για τις γυναίκες. Τώρα αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος.

Αν και η μελέτη του UN Women επικεντρώθηκε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα δεδομένα από τις περισσότερες βιομηχανικές χώρες μαρτυρούν παρόμοια εικόνα.

Πλέον ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί, ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Μπατία, το γεγονός ότι οι πολλές γυναίκες δεν επιστρέφουν στην εργασίας τους.

«Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ περίπου 865.000 γυναίκες αποχώρησαν από την αγορά εργασίας. Ο αντίστοιχος αριθμός για τους άνδρες είναι 200.000», αναφέρει αποδίδοντας αυτή τη διαφορά στις ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας «που δεν υπήρχε κανένας άλλος να καλύψει».

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη το UN Women προειδοποιεί ότι η αποχώρηση των γυναικών από την αγορά εργασίας θα είναι τρομερή όχι μόνο για την ευημερία τους αλλά και για την ανεξαρτησία και την οικονομική τους κατάσταση.

Η απλήρωτη εργασία των γυναικών καλύπτει το κόστος της φροντίδας που συντηρεί οικογένειες, υποστηρίζει την οικονομία και γεμίζει το κενό των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά σπάνια αναγνωρίζεται ως εργασία.

«[Η απλήρωτη εργασία] πάντα υποτιμάται και αντιμετωπίζεται σαν κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχούμε», σχολιάζει η Μπατία.

«Η πανδημία ανέδειξε το γεγονός ότι η απλήρωτη εργασία ήταν πάντοτε η ασφαλιστική δικλείδα όλου του πλανήτη και επιτρέπει σε άλλους να βγουν από το σπίτι και να αποκομίσουν έσοδα, ενώ την ίδια ώρα παρεμποδίζει τις ευκαιρίες εξέλιξης και εργασίας για τις γυναίκες που είναι επιφορτισμένες με το βάρος της φροντίδας του σπιτιού».

Οι γυναίκες που ασχολούνται με το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης εργασίας δεν έχουν χρόνο για πληρωμένη εργασία ή δουλεύουν περισσότερες ώρες, συχνά αντιμετωπίζοντας οικονομική ανασφάλεια.

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος και πόσο μεγάλες συνέπειες θα έχει αν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες δεν κάνουν κάτι για αυτό», αναφέρει η Μπατία.

Ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει απλήρωτη εργασία και να εισάγουν μέτρα όπως οι επιπλέον μέρες άδειας, καθώς και η επέκταση του ωραρίου των κέντρων φροντίδας για τα παιδιά.

 

πηγή:in.gr

Ίσως σας ενδιαφέρει

Σεισμός 7 βαθμών σε θαλάσσια περιοχή νότια των Φιλιππίνων

Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών καταγράφηκε στην θαλάσσια περιοχή νότια των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωδυναμικό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18 + 10 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.