Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Δ) συνομιλεί με τον ομόλογό του Nikola Dimitrov(Α) της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της 2ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), στη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017. Εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας και από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας, ενέργειας, αντιμετώπισης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και των συνεπειών της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Επιταχύνονται οι διπλωματικές διεργασίες για το Μακεδονικό, με το νέο γύρο διαπραγματεύσεων να έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Συνάντηση με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ είχε χθες το βράδυ στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών οι δυο υπουργοί θα έχουν σήμερα κοινή συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η χθεσινή συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, ενώ και η σημερινή επαφή ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ και από τις τρεις πλευρές (Αθήνα, Σκόπια, ΟΗΕ), δίχως να γίνει γνωστό κάτι άλλο.

Οι επαφές των δύο ΥΠΕΞ αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν πιθανότατα και στη Σόφια την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Οι επαφές σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι δύο πλευρές τηρούν σιγή ασυρμάτου για την χθεσινή συνάντηση, όπου αναμενόταν να συζητηθεί το «σύμφωνο» που έχει συντάξει η ελληνική πλευρά και που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του ονοματολογικού. Πάντως, ο κ. Κοτζιάς δεν αναμενόταν να καταθέσει το προσχέδιο στο συνομιλητή του.

Οι συζητήσεις έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη απόφαση των αρχών της πΓΔΜ να μετονομασθούν το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της χώρας, αλλά και στον απόηχο των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε πολιτική ένταση στην Ελλάδα.

Η Αθήνα επιδιώκει σύνθετη ονομασία, κατά προτίμηση με γεωγραφικό προσδιορισμό, και χρήση του όρου Μακεδονία στα σλαβικά. «Αγκάθια» παραμένουν τα θέματα του αλυτρωτισμού, το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος της FYROM και η ταυτότητα συν τα παράγωγά της που θα έχουν ο λαός και τα εμπορικά προϊόντα της.

Στήριξη από την Άγκυρα στον Ζάεφ

Εν τω μεταξύ, στην Άγκυρα βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ο οποίος στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έλαβε τη στήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια ένταξης στους ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς και επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του δίνει μεγάλη σημασία στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλ΄ακαι στην ΕΕ παρότι δεν είναι η ίδια μέλος, ενώ υπενθύμισε ότι «η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Μακεδονία με την συνταγματική της ονομασία και έστειλε πρέσβη».

«Για το θέμα του ονόματος μιας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ για την ονοματολογική διαφορά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί «να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση και με διαβουλεύσεις». Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους μας», αφού νωρίτερα είχε περιγράψει την ονοματολογική διαφορά ως ένα ζήτημα που η Ελλάδα συντηρεί επί 25ετία «εις βάρος» της πΓΔΜ.

Ο κ. Ζάεφ κατά τις επαφές που είχε με επιχειρηματίες στην Άγκυρα, αναφέρθηκε, στο καθεστώς ειδικής φορολογικής μεταχείρισης που μπορεί να έχουν οι τουρκικές επιχειρήσεις στις ειδικές οικονομικές ζώνες της πΓΔΜ. Στο πλαίσιο των τουρκικών σχεδίων εντάσσεται η επένδυση 45 εκατ. ευρώ στα αεροδρόμια της γειτονικής χώρας, αλλά και σε άλλου τύπου υποδομές.

Πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα, τόνισε πως «το όνομα “Μακεδονία” η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια» αφού περιλαμβάνεται στη σύνθετη ονομασία. Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επιχειρεί όχι να δώσει, «αλλά να πάρει πίσω, να πείσει τους γείτονες να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία” χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό και να μη σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα». Αναφορικά με το συλλαλητήριο ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν αγνοεί τους διαδηλωτές. Αναρωτήθηκε, όμως, «ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της διαδήλωσης».

«Άκουσα τον κ. Τσίπρα να αποκαλεί ετερόκλητο όχλο τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν για τους απαράδεκτους χειρισμούς του στο Σκοπιανό. Αντιλαμβάνομαι τον πανικό του, όπως και τους λόγους που τον οδηγούν σε μια εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης ακόμη και της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Νοβάρτις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Εύβοια όπου περιοδεύει.

Η διπλωματία των πόλεων

«Είναι καιρός πλέον να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας», το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη προς τους πολίτες της πΓΔΜ.«Θέλουμε να δείξουμε ότι οι δυο δήμαρχοι μπορούν να συζητούν και να συνεργάζονται», δήλωσε χθες ο κ. Καμίνης μιλώντας σε πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος, και αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση με τον ομόλογο του, των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ. Προανήγγειλε επίσκεψή του στα Σκόπια τις επόμενες εβδομάδες.

Θέμα αλλαγής του ονόματος στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” και στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έθεσε χθες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.  «Μας δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα. Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν ότι κατεβαίνουν στα Σκόπια», είπε χαρακτηριστικά. «Χάσαμε κι έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενες ήττες», πρόσθεσε. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γειτόνων είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα», είπε και ζήτησε «να αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» ανέφερε».

Σε νεότερες δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Μπουτάρης στον απόηχο των αντιδράσεων για τις δηλώσεις του περί μετονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» και των ΚΤΕΛ, διερωτήθηκε ποια είναι τα πάντα που δίνουμε, όπως τον κατηγόρησαν. Πρόσθεσε ότι λόγω ελληνικών λαθών η πΓΔΜ είναι στην αγκαλιά της Τουρκίας. «Τι μάχη δίνουμε, ότι θα μας κλέψουν τη Θεσσαλονίκη; Ότι θα κατέβουν να την πάρουν; Δεν είναι ανθρωποφάγοι οι άνθρωποι επειδή υπήρχε ο περίφημος Γκρουέφσκι» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Αντίδραση Κουμουτσάκου

“Ο κ. Δήμαρχος να αφήσει τη διπλωματία στους διπλωμάτες και να ασχοληθεί με τις δικές του αρμοδιότητες. πχ με την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη του”, σχολίασε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 2 =