Οργή από την συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού μουσείου

Την οργισμένη αντίδραση του βρετανικού και διεθνούς λόμπι για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα προκάλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Οι δηλώσεις του Χάρτβιχ Φίσερ αναπαρήχθησαν από τον βρετανικό Τύπο – με δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, στην «Ντέιλι Μέιλ» και την «Ιντιπέντεντ» -, ενώ προκάλεσαν ζωηρή συζήτηση στο Twitter και στο Facebook. Στη συνέντευξή του, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής ή επ’ αόριστον δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα, αλλά και την περίπτωση οποιουδήποτε δανεισμού εάν η χώρα μας δεν αναγνωρίσει ότι ιδιοκτήτης των Γλυπτών είναι οι Βρετανοί.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΟΡΜΠΑ. Με δήλωσή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά σχολίασε τις θέσεις του Χάρτβιχ Φίσερ ως εξής: «Η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος. Η δήλωση του κ. Φίσερ περί “νόμιμου ιδιοκτήτη” επιδεικνύει μια στενή, κυνική διαχειριστική αντίληψη. Είναι λυπηρό να ακούγεται από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου και γνωστό ιστορικό τέχνης. Υποβαθμίζει την πολιτιστική κληρονομιά από ανεκτίμητη οικουμενική αξία σε αγοραπωλησία. Παρόμοιες απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα στο διεθνές πεδίο του πολιτισμού. Αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της UNESCO. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για ένα ακρωτηριασμένο μνημείο, σύμβολο της χώρας διαχρονικά, στο οποίο οφείλεται η επανένωση και αποκατάστασή του, σύμφωνα με τη βασική αρχή της “ακεραιότητας”, όπως επιβάλλει η Σύμβαση της UNESCO του 1972».

 

Leave a Comment

11 − 8 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.