Σε βάρος δύο Ρεπουμπλικάνων αξιωματούχων απαγγέλθηκαν κατηγορίες ξένου πράκτορα επειδή βοήθησαν το Κατάρ στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου.
Ο Μπάρι Μπένετ και ο Νταγκ Γουότς αναγνώρισαν ότι δέχτηκαν κεφάλαια από την κυβέρνηση του Κατάρ με αντάλλαγμα την προώθηση των προσπαθειών να επηρεάσουν την αμερικάνικη πολιτική στη Μέση Ανατολή και συμμετείχαν σε ένα σχέδιο παραπλάνησης των ερευνητών σχετικά με αυτές τις συναλλαγές.
Και οι δύο συνδέονται με τον Ντόναλντ Τραμπ που έχει στόχο να βγει νικητής στην κούρσα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ παρά τις δικαστικές του περιπέτειες.
Ο Μπένετ υπηρέτησε ως άμισθος σύμβουλος στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Δικαστικά έγγραφα εμπλέκουν την εταιρεία του Μπένετ ότι υπέβαλε ψευδείς πληροφορίες στις αρχές, που εφαρμόζουν τον νόμο περί εγγραφής ξένων πρακτόρων, έναν νόμο που απαιτεί από τα άτομα που ασκούν πιέσεις για λογαριασμό ξένων οντοτήτων να δηλώνουν την εργασία αυτή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Γουάτς παραβίασε τον ίδιο νόμο, καθώς δεν εγγράφηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έκανε ψευδείς δηλώσεις στο FBI σχετικά με την εργασία του, και δημιούργησε μια ξεχωριστή εταιρεία για να ενεργεί για λογαριασμό των ξένων πελατών του Μπένετ.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε μια ομάδα με την ονομασία Yemen Crisis Watch, η οποία προσπάθησε να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το ρόλο τους στην αιματηρή σύγκρουση στην Υεμένη.
Δεν είναι σαφές εάν και τι πέτυχε η ομάδα, πέρα από την τοποθέτηση άρθρων σε εφημερίδα της Ουάσινγκτον και τη συμμετοχή σε μια ενημέρωση του Κογκρέσου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία επτά χρόνια, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε προσπαθήσει να απαγγείλει κατηγορίες για υποθέσεις βάσει του νόμου περί ξένου λόμπι, με αμφίβολα αποτελέσματα.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατες αποκαλύψεις της ελληνικής ερευνητικής ομάδας Reporters United για το σκάνδαλο είχαν προέκταση προς… Ρωσία και Ελλάδα, οι οποίες βασίστηκαν σε υλικό που εντόπισαν οι βελγικές αρχές στο λάπτοπ του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή.
Σύμφωνα με την έρευνα οι δύο εφοπλιστές, καθένας για τους δικούς του λόγους, ζήτησαν βοήθεια από την Ελληνίδα πολιτικό, πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να αντιμετωπίσουν «προβλήματα» που προέκυπταν στις δουλειές και τις συναλλαγές τους από τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Και εκείνη παρείχε τη βοήθεια, παραπέμποντας στον δικηγόρο της Σπύρο Παππά.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr