Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Αυτοδιοίκηση

Σε πλήρη λειτουργία το πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών του Δήμου Διονύσου

από Γιώργος Μισιάκας
Πριν 3 έτη
σε Αυτοδιοίκηση
Σε πλήρη λειτουργία το πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών του Δήμου Διονύσου
Share on FacebookShare on Twitter

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε  από το Δήμο Διονύσου το πρωτοποριακό πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή των Οικισμών «Αγίων Αγγέλων και  Φασίδερι» της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου.

Ο Δήμος Διονύσου γίνεται έτσι ο πρώτος Δήμος ο οποίος αποκτά το συγκεκριμένο σύστημα, αποτελώντας πιλότο για την επέκτασή του και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το σύστημα αποτελείται από 44 αυτόνομους αισθητήρες με φωτοβολταϊκό υψηλής απόδοσης, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμα σημεία  που έχουν επιλεγεί καλύπτοντας μία περιοχή 1.000 περίπου στρεμμάτων.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό, σύγχρονο, ευφυές και ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών το οποίο, σε 24ωρη βάση και με ανανέωση δεδομένων πάνω στο χάρτη κάθε 90 δευτερόλεπτα, παρακολουθεί και ανιχνεύει την ύπαρξη πιθανών συμβάντων πυρκαγιάς σε επιλεγμένη περιοχή που κρίθηκε υψηλής σημασίας.

Οι αισθητήρες έχουν διασπαρεί σε ακτίνα 200-300 μέτρων μέσα στην ελεγχόμενη περιοχή από το σύστημα. λειτουργεί Cloud υπηρεσία μέσω της οποίας συλλέγονται και αναλύονται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θερμοκρασίας, υγρασίας και CO2 από όλους τους αισθητήρες, ενώ αποστέλλεται άμεση ενημέρωση όταν οι τιμές ξεπεράσουν τα προκαθορισμένα όρια. Τα μηνύματα με πορτοκαλί χρώμα παραπέμπουν σε αυξημένες μετρήσεις, ενώ αντίστοιχα με κόκκινο χρώμα επισημαίνουν το πιθανό ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Το μαύρο χρώμα χρησιμοποιείται για ενημέρωση αναφορικά με δυσλειτουργίες του συστήματος ενώ το πράσινο χρώμα  δείχνει ότι οι τιμές είναι φυσιολογικές.

Το σύστημα, ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο το κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας του Δήμου Διονύσου, το οποίο με την σειρά του θα διοχετεύει την πληροφορία στις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το έργο της πυρόσβεσης, όπως την Πυροσβεστική Υπηρεσία,  το γραφείο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τα εθελοντικά κλιμάκια πολιτικής προστασίας.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε σταθμούς εργασίας που υποδεικνύει κάθε φορά ο Δήμος, ενώ προβλέπεται η αποστολή μηνυμάτων ειδοποίησης, μέσω email και εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, προς τα στελέχη και τους αιρετούς που είναι επιφορτισμένοι με την πολιτική προστασία. Παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης φαροσειρήνας για άμεση ενημέρωση.

Η εν λόγω προμήθεια συνολικού ποσού 99.596,80€, υλοποιήθηκε μέσω της εταιρίας iTrack Services ΕΠΕ στο πλαίσιο της χρηματοδότησης που έχει λάβει ο Δήμος Διονύσου από το Πράσινο Ταμείο. Στο ποσό της σύμβασης συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση, λειτουργία και συντήρηση του συστήματος για ένα χρόνο.

«Η έγκαιρη ενημέρωση σε συνδυασμό με την αποτελεσματική πρόληψη, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στο δύσκολο και επίπονο αγώνα μας κατά των δασικών πυρκαγιών. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Διονύσου, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου, εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία ένα πρωτοποριακό πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, με 44 αυτόνομους αισθητήρες, στην περιοχή των Οικισμών «Αγίων Αγγέλων και  Φασίδερι» της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης. Έτσι ο Δήμος μας γίνεται ένας από τους πρώτους Δήμους που συμμετέχει σε ένα πιλοτικό, όσο και πρωτοποριακό τεχνολογικό εγχείρημα, τη χρησιμότητα του οποίου μένει φυσικά να αξιολογήσουμε στην πράξη, στο προσεχές μέλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης.

Προηγ.

Καταδικάζει η ΚΕΔΕ την επίθεση κουκουλοφόρων στο Δημαρχείο του Αιγάλεω

Επόμ.

Γ. Πατούλης: «Η πόλη των Αχαρνών έχει αλλάξει με έργα και όχι λόγια»

Επόμ.
Γ. Πατούλης: «Η πόλη των Αχαρνών έχει αλλάξει με έργα και όχι λόγια»

Γ. Πατούλης: «Η πόλη των Αχαρνών έχει αλλάξει με έργα και όχι λόγια»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 14:00

Ροή ειδήσεων

Επεκτείνεται και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές η δυνατότητα consent μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet

Επεκτείνεται και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές η δυνατότητα consent μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet

23/05/2025
Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Αυλώνα

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Αυλώνα

23/05/2025
Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 10.000 έχουν βρει εργασία μέσα από τις «Ημέρες Καριέρας»

Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 10.000 έχουν βρει εργασία μέσα από τις «Ημέρες Καριέρας»

23/05/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result