Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση την οποία υπογράφουν οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Νovartis.

Την ερχόμενη εβδομάδα,  σύμφωνα με τις πληροφορίες, την Τρίτη ή την Τετάρτη, αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια και στο τέλος της συζήτησης θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία ( τουλάχιστον 151 βουλευτών) για τη συγκρότηση Προανακριτικής.

Θετική θα είναι η ψήφος για τη σύσταση της Επιτροπής από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση να διεξαχθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η συζήτηση μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, σε περίπτωση που τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση θέλουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αναπτύσσεται σε 10 σελίδες, προτείνεται η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμένου και των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, ‘Αδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Αντίθετα, για την απιστία η πρόταση εκτιμά πως έχει υπάρξει παραγραφή. Τα ενδεχόμενα εγκλήματα «έχουν τελεστεί από το 2006 το νωρίτερο έως τον Ιανουάριο του 2015 το αργότερο. Επομένως, έχουν παρέλθει για όλα οι δύο πρώτες σύνοδοι της αμέσως επόμενης βουλευτικής περιόδου και ως εκ τούτου εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3 του συντάγματος».

Σύμφωνα με την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή κατά των δύο πρώην πρωθυπουργών και των 8 πρώην υπουργών που άσκησαν τα καθήκοντα τους κατά την περίοδο 2012 μέχρι αρχές 2015, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Μεγάλο αριθμό εγγράφων, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά έγγραφα του Υπουργείου Υγείας, έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης ΔΑΔ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με συνημμένα δημοσιεύματα σε ιστοσελίδα.
  • Έκθεση (Ιανουάριος 2013) Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
  • Ερωτήσεις βουλευτών και δημοσιεύματα εφημερίδων.
  • Έγγραφα του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) προς ελληνικές αρχές προς χρήση μόνο σε σχέση με ειδικά αναφερόμενα πρόσωπα.
  • Ένορκες καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο δικαστικών και διοικητικών ερευνών, μεταξύ των οποίων και προστατευόμενων κατά το Ν. 2928/2001 μαρτύρων.
  • Αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών αρχών σχετική με το Αίτημα Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής σε Ποινικές Υποθέσεις.

newsroom, AΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + eighteen =