Στη Σόφια στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον όπου στις 10:15 είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που θα συζητηθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Χθες ο κ. Τσίπρας, παρέστη ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά την οποία επικροτήθηκαν οι μέχρι τώρα προσπάθειες Τσίπρα-Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επεσήμαναν ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν, όπως αναφέρει με δύο αναρτήσεις του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» και πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Ζάεφ: «Δεν υπάρχει εναλλακτική»

Η πΓΔΜ είναι προσηλωμένη στον στόχο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ανέφερε ο κ Ζάεφ σε δηλώσεις του. «Η πΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μία παραμονή της πΓΔΜ εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα σήμαινε αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή.

Οι δύο ηγέτες παίρνουν στα χέρια τους την διαπραγμάτευση, ωστόσο κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις για την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές θα χρειαστεί χρόνος και αρκετές επιπλέον διπλωματικές επαφές. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερείς επαφές και με άλλους ηγέτες, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Ανάλογες επαφές αναμένεται να έχει και ο κ. Ζάεφ.

Εφαρμογή συμφωνίας σε στάδια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βασικό σενάριο είναι εκείνο της σύναψης μιας διεθνούς συνθήκης, σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία, που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Προβλέπεται μάλιστα η εξέλιξη της διαδικασίας σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα προβλέπει την κύρωση της σχετικής συμφωνίας, ενώ σε δεύτερη φάση, εφόσον τηρούνται οι όροι της συμφωνίας και η πΓΔΜ προχωρήσει σε συμφωνημένες συνταγματικές αλλαγές θα ανοίξει ο δρόμος για την τελική ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Κλειδί, πάντως, παραμένει η χρήση erga omnes της νέας ονομασίας.

Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Σόφια όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, ζήτησε λύση συνολική και ενιαία. Η χώρα μας «δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό» από την συνταγματική αλλαγή ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αφήστε μια απάντηση:

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − seven =