fbpx
Επικαιρότητα

Τ. Θεοδωρικάκος στη Βουλή: Οι τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών

Τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτική στο υπουργείο Εσωτερικών περιέγραψε μιλώντας στην Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πρώτη προτεραιότητα, είπε, είναι η ολόπλευρη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ώστε να αποτελέσουν στέρεους πυλώνες ανάπτυξης και ενίσχυσης απασχόλησης και ενδυνάμωσης κοινωνικής συνοχής».

«Δεν υπάρχουν για εμάς γαλάζιοι, πράσινοι, ή άλλο χρώμα δήμαρχοι», αποσαφήνισε ο υπουργός δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί με κάθε δήμαρχο για το καλό των πολιτών.

Την ίδια στιγμή κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «μας έχετε αφήσει δύο ωρολογιακές βόμβες». Η μία, κατά τον υπουργό, είναι η «διαλυτική κατάσταση την Αυτοδιοίκηση από την εμμονή σας για την απλή αναλογική». Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, «σε λίγες ημέρες δραστικά λύνουμε το πρόβλημα» διευκολύνοντας συμπράξεις και δίνοντας πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις οικονομικές και σε άλλες κρίσιμες επιτροπές.

«Δεύτερη ωρολογιακή βόμβα τα σκουπίδια. Επισήμως ο ΕΔΣΝΑ λέει ότι ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής έχει εξαντληθεί», είπε ο υπουργός αναφέροντας ότι σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, συζητήθηκε το θέμα και «εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται για να λυθεί ριζικά το πρόβλημα».

Σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε για αργότερα μια «πιο ολιστική παρέμβαση» που θα βάζει τέλος στην σύγχυση των αρμοδιοτήτων., αλλά και θα καταργεί την απλή αναλογική. Οσον αφορά την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση, είπε ότι θα γίνει μέσα στην τετραετία.

Εκλογικός νόμος

Δεύτερη προτεραιότητα, είπε ο υπουργός, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Ισχύει η δέσμευση ότι θα ψηφιστεί μέσα στη θητεία μας. Θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση. Καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στην Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αλλαγές στο Δημόσιο

Τρίτη προτεραιότητα στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός είναι οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Ο υπουργός εξήγγειλε:

Προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο με τετραετές πλάνο.
Στοχοθεσία ανά υπηρεσία και κλάδο για την αξιολόγηση τόσο των υπηρεσιών όσο και των εργαζομένων.
Αξιοποίηση γνώσης και εξειδίκευσης.
Αξιοκρατικό τρόπο επιλογής στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Απλοποίηση Πειθαρχικού Δικαίου.
«Όλα αυτά είναι δεσμεύσεις και θα κριθούμε στην πράξη», είπε ο υπουργός.

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να απευθύνομαι για πρώτη από αυτό το βήμα στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Με βάση τις κατευθύνσεις που έχει ήδη δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οι προτεραιότητες του νέου υπουργείου Εσωτερικών στους δύο βασικούς τομείς είναι:

Πρώτον: Η ολόπλευρη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, ώστε να αποτελέσουν στέρεους πυλώνες της ανάπτυξης, της υποδοχής επενδύσεων, της ενίσχυσης της απασχόλησης και επομένως της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και της εξυπηρέτησης των πολιτών, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Στηρίζουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες για να έχουν το δικό τους ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, συνοχής, εξυπηρέτησης των πολιτών το οποίο και υλοποιούν.

Θέλω απολύτως να ξεκαθαρίσω για το σύνολο της συνεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι για μας δεν υπάρχουν γαλάζιοι πράσινοι κόκκινοι ή οτιδήποτε άλλο χρώμα, δήμαρχοι. Είναι όλοι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί από το λαό που πρέπει να λύσουν προβλήματα της κοινωνίας. Και τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.

Αλλά μας αφήσατε δύο ωρολογιακές βόμβες:

Η μία έχει σχέση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Τα 2/3 των Δημάρχων και οι μισοί Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη.

Η δεύτερη ωρολογιακή βόμβα αφορά τον ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, και ήδη, ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για να πετύχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση την αυτοδυναμία της είναι αναγκαία μια πιο ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει την δαιδαλώδη πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για την αυτοδιοίκηση. Βάζοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και του κράτους, ξεκαθαρίζουμε πλήρως την εικόνα.

Καταργούμε την απλή αναλογική στις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Μεταφέρουμε τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού μας ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα.

Σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, στόχος μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός χθες παρουσίασε τις δεσμεύσεις μας για την αποκομματικοποίηση με μια σειρά θεσμικές παρεμβάσεις.

Περαιτέρω δεσμεύσεις μας αποτελούν:

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο δημόσιο σε τετραετές επίπεδο παίρνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους.

Η αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.

Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και,

Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου.

Για όλα αυτά θα κριθούμε στην πράξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για να προχωρήσουμε μπροστά είναι αναγκαίο να ξέρουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα και τι πιστεύουν οι πολίτες.

Η ψήφος των πολιτών στις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 7ης Ιουλίου, δεν ήταν συγκυριακή. Έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές στην κοινή γνώμη:

Η ανάπτυξη και οι δουλειές θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας από την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι από το κράτος.

Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και ποιότητα ζωής χωρίς ασφάλεια και χωρίς την ύπαρξη αποτελεσματικού και λειτουργικού κράτους.

Είναι πλήρως εμπεδωμένο ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δική της αξιόπιστη φωνή και παρουσία.

Μα πάνω απ’ όλα οι πολίτες συνειδητοποιούν και απαιτούν από τον πολιτικό κόσμο να βάλει ένα τέλος σε ψεύτικα μεγάλα λόγια, να μιλά την γλώσσα της αλήθειας, να πράττει πολύ περισσότερα, ώστε οι πολίτες να δείξουν ξανά σεβασμό και ενδιαφέρον για το δημόσιο συμφέρον και για την πολιτική.

Αυτές οι σημαντικές μεταβολές σημάδεψαν και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ήταν λοιπόν φυσικό να ηττηθεί η στρατηγική του ψέματος, της αυταπάτης, του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της απλοϊκής ταξικής αντιστοίχησης, του τεχνητού διχασμού και της παρωχημένης αντιδεξιάς ρητορικής, που χαρακτηρίζει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε στην τετραετία που πέρασε οι φτωχοί σε αυτή τη χώρα έγιναν φτωχότεροι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είχαν απώλειες στους μισθούς, τα εισοδήματα και τους όρους της εργασίας τους, ενώ η μεσαία τάξη δέχτηκε συντριπτικά πλήγματα από την υπερφορολόγηση.

Και από τη χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει στρατηγική. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απόλυτη ευθύνη για όσα προανέφερα, χθες δεν είχατε ούτε μια καλή κουβέντα να πείτε για τις ιστορικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, που εκφράζουν και αιτήματα ζωής των τοπικών κοινωνιών, όπως τα πρότυπα σχολεία στο Περιστέρι, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Κερατσίνι, την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού.

Το κυριότερο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αξιοπιστία του. Αξιοπιστία που αποτυπώνεται στη Συμφωνία Αλήθειας που πρότεινε στους Έλληνες και με βάση την οποία πήρε την ισχυρή εντολή της 7ης Ιουλίου. Με αυτήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πανίσχυρο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα απέναντί σας.

Αυτήν προσπαθείτε να χτυπήσετε και πιάσατε τόσο πρόχειρα το θέμα των Σκοπίων.

Η στάση της ΝΔ όμως για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες ήταν απολύτως συνεπής και ίδια πριν και μετά τις εκλογές. Και το μήνυμά του ξεκάθαρο προς όλους. Είναι αστείο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε ή είχε εκφράσει μια άλλη άποψη. Εκείνο που δεν μπορεί προφανώς να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ δεν είναι μονολιθικό κόμμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική.

Είναι σαφές επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν ηττήθηκε και η στρατηγική του εθνικού λάθους της επώδυνης συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτές τις εκλογές νίκησε η στρατηγική της ευθύνης, της ελπίδας, που βασίζεται στην αλήθεια, του συνεκτικού σχεδίου, του ορθού λόγου, της ενότητας των Ελλήνων, του νέου πατριωτισμού, η στρατηγική που ακολούθησε με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στρατηγική που συνδύασε την απόλυτη ενότητα, την τολμηρή ανανέωση και την κοινωνική και πολιτική διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας.

Έτσι η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε στα υψηλά εκλογικά ποσοστά που είχε προτού ξεσπάσει η μεγάλη κρίση.

Τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν ότι η διαχωριστική γραμμή σήμερα στη χώρα παραμένει ανάμεσα στο λαϊκισμό, την δημαγωγία από τη μια και την ευθύνη, το προοδευτικό και συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης και την ενότητα των Ελλήνων από την άλλη.

Το πραγματικά οπισθοδρομικό είναι ο λαϊκισμός, που εκπροσωπεί η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Το πραγματικά προοδευτικό είναι η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια δημιουργική Ελλάδα, μια ισχυρή πατρίδα που δίνει ευκαιρίες προόδου σε όλους τους πολίτες της. Σε αυτήν την διαχωριστική γραμμή θα καλούνται όλοι να τοποθετούνται τα επόμενα χρόνια.

Όλα αυτά αφορούν όλα όσα ζήσαμε αυτά τα χρόνια που δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε. Γιατί ποτέ και με καμία δικαιολογία δεν πρέπει να επαναληφθούν!

About Δημήτρης Δημακόπουλος

Check Also

Αντ. Φειδοπιάστης: «Καλοστημένο σχέδιο Κυβέρνησης-Δημοτικής Αρχής!»

Σύσσωμη η αντιπολίτευση του δήμου Πεντέλης παραβρέθηκε χτες στο κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων του Αμαλία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fifteen − 3 =