Τις δύο παρεμβάσεις για παράκαμψη της απλής αναλογικής παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

Τους δύο άξονες  της ρύθμισης για την παράκαμψη της εφαρμογής της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών  Τ. Θεοδωρικάκος στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Θ. Λιβάνιο και για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μ. Σταυριανουδάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, επανέλαβε ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, δημιουργεί προβλήματα στην κυβερνησιμότητα των δήμων και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή επιχειρείται «να αντιμετωπιστεί  όσο γίνεται το πρόβλημα» και να διευκολυνθούν οι δημοτικές αρχές στη λειτουργία των δήμων, χωρίς να τεθεί θέμα συνταγματικότητας.

Αυτό , είπε ο υπουργός, θα γίνει πρώτον, με την ενθάρρυνση των συμπράξεων και της συνεργασίας μεταξύ των  παρατάξεων, ώστε να υπάρξουν πλειοψηφίες και «αυτή είναι η βασική ουσία της παρέμβασης».

Και δεύτερον, δίνεται πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις διοικήσεις των νομικών προσώπων των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων.

«Με αυτόν τον τρόπο, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, διευκολύνουμε τη λειτουργία των δήμων, την αποτελεσματική διοίκηση και στέλνουμε ένα μήνυμα  ότι πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες».

Ωστόσο ο υπουργός δεν αποκάλυψε  πότε ακριβώς θα γίνει η μεταφορά του θέματος από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή ή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής προκειμένου να υπάρξει απόφαση, ή αν θα απαιτείται και η σχετική αιτιολόγηση για την παραπομπή της σ΄ αυτές.

Επίσης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για απλοποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και για ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και κράτους, «προκειμένου να γίνει πιο αυτοτελείς η λειτουργία  της».

Ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος σημείωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία για «ριζική αναδιανομή των αρμοδιοτήτων» μεταξύ Αυτοδιοίκησης και κράτους και «προφανώς θα μεταφερθούν και οι αντίστοιχοι πόροι». Τόνισε ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, είναι και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού, σημειώνοντας ότι «προφανώς τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμβολή της ΚΕΔΕ».

Τέλος, τόνισε ότι το υπουργείο θα είναι πάντα ανοιχτό για όλους τους δημάρχους στην προσπάθειά τους να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών και επισήμανε ότι η συμβολή των Δήμων όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθοριστική: στον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην κάλυψη των κενών που άφηνε πίσω του το κεντρικό κράτος, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Γ. Πατούλης: Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες να διοικηθούν

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον κ. Θεοδωρικάκο επισημαίνοντας ότι προσδοκά σε μία εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της Αυτοδιοίκησης.,

Αναφερόμενος  στο ζήτημα της διασφάλισης της κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση τόνισε:

« Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες να διοικηθούν. Εμείς πολύ έγκαιρα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση και περιμένουμε τις νομοθετικές σας ρυθμίσεις που θα άρουν το αδιέξοδο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, από το κεντρικό κράτος.

Leave a Comment

10 + 13 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.