Κορυφώνεται η αγωνία για τους πέντε επιβαίνοντες στο μίνι τουριστικό υποβρύχιο που αγνοείται στον Ατλαντικό ωκεανό από την Κυριακή, καθώς τα αποθέματα οξυγόνου τελειώνουν.
Το γαλλικό πλοίο που μεταφέρει το ρομπότ που έχει την δυνατότητα κατάδυσης στα 6.000 μέτρα έφθασε στην περιοχή των ερευνών για το χαμένο βαθυσκάφος που εξερευνούσε το ναυάγιο του Τιτανικού, ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ifremer. Το ερευνητικό σκάφος Atalante χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ηχητικό σύστημα για την χαρτογράφηση του βυθού ώστε η έρευνα του ρομπότ να είναι περισσότερο στοχευμένη, διευκρίνισε το Ifremer.
Μέχρι στιγμής οι έρευνες στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν «ήχοι» απέβησαν άκαρπες, ενώ εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς προκάλεσε τους θορύβους στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα σε μια έκταση σε βάθος περίπου 2,5 μιλίων (4 χιλιόμετρα) για να βρουν το εξαφανισμένο υποβρύχιο. Το Titan εκτιμάται ότι βρίσκεται σε μία περιοχή που ονομάζεται «Ζώνη του Μεσονυκτίου» – γνωστή για τις χαμηλές θερμοκρασίες και το διαρκές σκοτάδι.
Η ανάκτηση του εξαφανισμένου υποβρύχιου σκάφους Τιτάν και η έγκαιρη μεταφορά του πληρώματός του σε ασφαλές σημείο με τη χρήση του τελευταίου προηγμένου εξοπλισμού διάσωσης σε βαθιά θάλασσα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο έργο, δήλωσε ένας ειδικός. Ακόμα και αν εντοπιστεί μια επιτυχής διάσωση θα απαιτούσε τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) ικανά να επιτρέπουν στους χειριστές στην επιφάνεια μια σαφή εικόνα της θέσης του υποβρυχίου, τυχόν εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν και πού να συνδεθούν καλώδια ικανά να το ανυψώσουν χιλιάδες μέτρα μέσα στο νερό.
Εάν ο Τιτάνας και το πενταμελές πλήρωμά του έφτασαν στο ναυάγιο του Τιτανικού, θα βρίσκονται 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του βυθού – πολύ βαθιά για να φτάσουν τα περισσότερα ROV. Μόνο ένα «ελάχιστο ποσοστό των υποβρυχίων του κόσμου επιχειρεί σε τέτοιο βάθος», δήλωσε στο CBC ο Ντέιβιντ Μαρκέτ, πρώην διοικητής υποβρυχίου του
Ταυτόχρονα πτώση των επιπέδων οξυγόνου στον αέρα μπορεί να οδηγήσει σε υποξία, κατά την οποία οι σωματικοί ιστοί στερούνται επαρκούς παροχής. Συγκεντρώσεις οξυγόνου 10% και κάτω χαμηλότερες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια συνείδησης και θάνατο. Η αρχική εκτίμηση ότι απέμεναν, την στιγμή της εξαφάνισης, 96 ώρες παροχής οξυγόνου είναι μια προσέγγιση με βάση την κατανάλωση οξυγόνου ενός μέσου ατόμου με μέσο μεταβολικό ρυθμό.
Πόσο οξυγόνο έχει απομείνει;
Το υποβρύχιο περιέχει μια πεπερασμένη ποσότητα οξυγόνου, χωρίς να υπάρχει τρόπος να παραχθεί περισσότερο. Μόλις καταναλωθεί, οι επιβάτες θα μείνουν χωρίς αναπνεύσιμο αέρα. Το σκάφος εκτιμάται ότι ξεκίνησε την Κυριακή με ένα απόθεμα αναπνεύσιμου αέρα περίπου 96 ωρών. Το πρωί της Τετάρτης, ο ναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής που είναι υπεύθυνος για τις έρευνες δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι η ποσότητα που είχε απομείνει είχε πιθανώς μειωθεί σε περίπου 20 ώρες.
Δεν υπάρχει τρόπος να πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο μπορεί να έχει απομείνει.
Υποθέτοντας ότι το σκάφος είναι ακόμη άθικτο υποβρυχίως, διάφορες μεταβλητές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παράταση του χρόνου επιβίωσης των πέντε ανθρώπων που επιβαίνουν σε αυτό, σύμφωνα με τον δρα Ντέιβιντ Κόρνφιλντ, πνευμονολόγο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ο οποίος μίλησε στους New York Times
Εάν μπορέσουν να παραμείνουν ήρεμοι και να αναπνέουν λιγότερο βαθιά και συχνά, θα μπορούσαν να βγάλουν αρκετές ακόμη ώρες. «Μπορούν να αλλάξουν σε πολύ μικρό βαθμό την καμπύλη», δήλωσε ο Δρ Κόρνφιλντ. Για παράδειγμα, αν μπορούσαν να επιβραδύνουν την αναπνοή τους αρκετά ώστε να κερδίσουν 10 τοις εκατό περισσότερο χρόνο, αυτό θα πρόσθετε εννέα ώρες επιβίωσης στο πιθανό παράθυρο διάσωσης.
Ταυτόχρονα, το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα, ένα αόρατο αέριο που εκπνέεται κατά την αναπνοή, επηρεάζει επίσης τον χρόνο επιβίωσης. Εάν το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρευτεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι επιβαίνοντες μπορεί να νυστάξουν, να χάσουν τις αισθήσεις τους και τελικά να πεθάνουν. Ο Τιτάνας λέγεται ότι είναι εξοπλισμένος με ένα scrubber, ή φίλτρο, το οποίο προορίζεται για την απομάκρυνση της περίσσειας διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα του κλειστού σκάφους.
Το υποβρύχιο είναι στενόχωρο για έναν πιλότο και τέσσερα μέλη του πληρώματος: 22 πόδια μήκος, 9,2 πόδια πλάτος και 8,3 πόδια ύψος. Το μικρό του μέγεθος προορίζεται να επιτρέψει υποθαλάσσιες αποστολές με σχετικά χαμηλό κόστος, αλλά οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για δομικούς κινδύνους και άλλες ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του σκάφους. Ο Ντέιβιντ Πογκ, δημοσιογράφος του CBS και πρώην αρθρογράφος των New York Times για θέματα τεχνολογίας που έχει επιβιβαστεί στο Τιτάν, περιέγραψε το εσωτερικό του ως «περίπου στο μέγεθος ενός μίνι βαν».
Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor
Σήμερα στις έρευνες αναμένεται να συμμετάσχει , ένα γαλλικό ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του. Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου, στον βόρειο Ατλαντικό.
«Το Victor δεν είναι ικανό να σηκώσει το βαθυσκάφος από μόνο του», εξήγησε ο Ολιβιέ Λεφόρ, ο επικεφαλής των θαλάσσιων επιχειρήσεων του Ifremer, του γαλλικού ωκεανογραφικού ινστιτούτου στο οποίο ανήκει το ρομπότ. Θα μπορούσε όμως να συνδέσει τον «Τιτάνα», το αυτοκαταδυόμενο σκάφος βάρους 10 κιλών, με κάποιο πλοίο που θα το έβγαζε στη συνέχεια στην επιφάνεια.
Καθώς η έρευνα για το υποβρύχιο Τιτάν εισέρχεται στην τέταρτη ημέρα της, ο πρόεδρος της Λέσχης Εξερευνητών, Richard Garriott de Cayeux, εξακολουθεί να ελπίζει σε ένα καλό αποτέλεσμα. Σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Garriott de Cayeux ευχαρίστησε το κοινό για «όλη την υποστήριξή σας και τη σκληρή δουλειά» στην προσπάθεια να βρεθεί και να σωθεί το υποβρύχιο Τιτάν. Ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει πως οι μέχρι τώρα προσπάθειες «έχουν βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες θετικής έκβασης» της κατάστασης, αν και παρέμεινε επικριτικός απέναντι στις αρχές που δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα.
Μάλιστα σημείωσε ότι η άφιξη του πλοίου Magellan στην περιοχή και η χρήση σόναρ πλευρικής σάρωσης θα βοηθήσουν στη βελτίωση των πιθανοτήτων εύρεσης του υποβρυχίου.
Απίθανο να υπέστη καταστροφική βλάβη το Τιταν
Το εξαφανισμένο υποβρύχιο Τιτάν είναι απίθανο να υπέστη καταστροφική βλάβη στο υπό πίεση κύτος του, σύμφωνα με έναν μηχανικό βαθέων υδάτων που σχεδίασε το σκάφος που χρησιμοποίησε ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον για να φτάσει στο βαθύτερο σημείο της Γης.
Ο Ρον Αλουμ , ο Αυστραλός μηχανικός και εξερευνητής βαθέων υδάτων, συν-σχεδίασε το υποβρύχιο Deepsea Challenger που χρησιμοποίησε ο Cameron το 2012 για να φτάσει στο βαθύτερο γνωστό σημείο του βυθού της Γης στην τάφρο των Μαριάνα. Ο ίδιος συνεργάστηκε επίσης με τον Κάμερον στο ντοκιμαντέρ Last Mysteries of the Titanic (Τα τελευταία μυστήρια του Τιτανικού) το 2005.
«Ο ήχος ταξιδεύει ιδιαίτερα καλά κάτω από το νερό», δήλωσε ο ‘Αλλουμ. «Μια καταστροφική κατάρρευση θα μπορούσε να ακουστεί για χιλιάδες μίλια και θα μπορούσε να καταγραφεί».
Μια έκρηξη θα προκαλούσε πιθανότατα σήματα σε στρατιωτικά υδρόφωνα, συσκευές που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή ή την ακρόαση υποβρύχιων ήχων.
«Για μένα, ακούγεται σαν το κύτος πίεσης του υποβρυχίου να είναι άθικτο, αλλά να έχει αποσυνδεθεί από την ενέργεια», δήλωσε ο Άλλουμ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Τιτάνας ήταν πιθανό να έχει ρίξει αυτόματα τα βάρη για να αναδυθεί.
Οι ελπίδες που εξαντλούνται
Συνεχίζουμε να «ενώνουμε τις ελπίδες μας για τους φίλους μας, τις οικογένειές τους και τα ιδανικά της Λέσχης Εξερευνητών, καθώς και για την υπόθεση της ασφαλούς επιστημονικής εξερεύνησης ακραίων περιβαλλόντων. Υπάρχει λόγος να ελπίζουμε, και εμείς το κάνουμε πιο ελπιδοφόρο».
Όσον αφορά στην κατανάλωση οξυγόνου ο Richard Garriott de Cayeux επισημαίνει: «Δεν έχετε ιδέα πώς οι άνθρωποι αντιδρούν στο άγχος μιας δύσκολης κατάστασης – κάποιοι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολικό τους ρυθμό με το άγχος, κάποιοι άλλοι μπορούν να χαλαρώσουν και να προσπαθήσουν να κοιμηθούν και να τον μειώσουν.
Για να αποφευχθεί η συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, τα υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με “πλυντήρια”, συνήθως από σόδα ασβέστη, τα οποία απομακρύνουν το CO2 από τον αέρα. Το πρόβλημα είναι ότι μετά από λίγο φτάνεις σε σημείο κορεσμού και πρέπει να αλλάζεις τη σόδα ασβέστη.
Η περιεκτικότητα του αέρα σε CO2 είναι περίπου 400 μέρη ανά εκατομμύριο. Καθώς ανεβαίνει, πάνω από 1000 [ppm], οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν συμπτώματα, και πάνω από 5000, έχετε πολύ συμπτώματα – έχετε υπεραερισμό, έχετε πονοκέφαλο, απλά αισθάνεστε απαίσια.
Ταυτόχρονα ο Τιτάνας αντιμετωπίζει και άλλα τεράστια προβλήματα όπως το ότι πρέπει να αντέξει την πίεση που ασκείται στα 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αντιμετώπιζε την απειλή να χαθεί ή να χάσει την επαφή με την επιφάνεια.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι συνέβη στο σκάφος, οι ειδικοί έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν ακολουθήθηκαν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
Οι πιθανοί κίνδυνοι είχαν γίνει σαφείς στους επιβάτες. Ο Mike Reiss, ο οποίος ταξίδεψε με το Titan πέρυσι, δήλωσε στο BBC:
Υπογράφεις μια δήλωση αποποίησης πριν επιβιβαστείς στην οποία αναφέρεται ο θάνατος τρεις διαφορετικές φορές. Μαθαίνουν στην πορεία τι θα γίνει εάν τα πράγματα πάνε στραβά. Έχω κάνει τρεις διαφορετικές καταδύσεις με αυτή την εταιρεία και σχεδόν πάντα [χάνεις] την επικοινωνία.
Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ράς δήλωσε πρόσφατα σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι γνωρίζει τους κινδύνους που ενέχει η κατάδυση σε βάθος χιλιάδων μέτρων κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών κατά τη διάρκεια συνέντευξης τον Δεκέμβριο του 2022. Ο Ρας μιλούσε στο CBS Sunday Morning όταν είπε ότι ο «μεγαλύτερος φόβος» του ήταν «τα πράγματα που θα με εμποδίσουν από το να μπορέσω να φτάσω στην επιφάνεια».
Ο Στόκτον Ρας, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate, δημιουργός του Titan, είναι μεταξύ των αγνοουμένων. Ο Ρας έχει δεκαετίες εμπειρίας ως μηχανικός και βρίσκεται στο τιμόνι των αποστολών στον Τιτανικό από το 2021 – αυτή ήταν η πέμπτη. Η OceanGate δήλωσε ότι υπήρχαν πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας στο Titan.
Οι προεξοχές, τα δίχτυα ψαριών, οι κίνδυνοι εμπλοκής. Και, αυτό είναι απλώς μια τεχνική, μια τεχνική πιλοταρίσματος. Είναι ξεκάθαρο – αν είναι προεξοχή, μην πας από κάτω της. Αν υπάρχει δίχτυ, μην το πλησιάζετε. Έτσι, μπορείτε να τα αποφύγετε αυτά αν είστε απλά αργοί και σταθεροί.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι «υπάρχει ένα όριο» στο πόσο ασφαλής θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση παρά την εισαγωγή ορισμένων διαδικασιών. Θέλω να πω, αν θέλεις να είσαι ασφαλής, μην σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Μην μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας. Μην κάνετε τίποτα. Κάποια στιγμή, θα πρέπει να πάρετε κάποιο ρίσκο, και είναι πραγματικά ένα ερώτημα κινδύνου-απόδοσης. Νομίζω ότι μπορώ να το κάνω με την ίδια ασφάλεια παραβιάζοντας τους κανόνες.
ΠΗΓΗ:Αθήνα 9.84