fbpx
Επικαιρότητα

Το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ιταλία «κλειδί» για την επόμενη ημέρα στην Ε.Ε.

 Η Ιταλία μετρά αντίστροφα ως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Μια εκλογική διαδικασία που αν και αφορά σε εσωτερική λειτουργία και άσκηση εξουσίας στη χώρα, έχει αναχθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Ευρώπη, ως καθοριστικής σημασίας ακόμη και για το μέλλον της ευρωζώνης. Βασική αιτία της ρευστότητας είναι ότι ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, συνέδεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την παραμονή του στον πρωθυπουργικό θώκο. Ενδεχομένη παραίτηση της κυβέρνησης Ρέντσι θα  προκαλέσει  πολιτική αβεβαιότητα  και  ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα της τρίτης  οικονομικής δύναμης της Ευρώπης,  με τις συνεπαγόμενες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στην ΕΕ.

 Η αβεβαιότητα αυτή θα ενισχυθεί σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών  καθώς το λαϊκιστικό  Κινήματος των 5 Αστέρων, το οποίο  εμφανίζεται εξαιρετικά ενδυναμωμένο στο 28%, μπορεί να είναι ο νικητής αυτών των εκλογών. Ο ηγέτης του κινήματος Μπέπε Γκριλλο  έχει δεσμευθεί ότι θα πραγματοποιήσει  δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

 

Οι αλλαγές που επιχειρεί να πετύχει ο Ματέο Ρέντσι, κρίνονται ως οι πιο ριζικές από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έχουν προκαλέσει έντονη πόλωση και αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τριβές στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος από τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα. Μάλιστα, εικάζεται πως σε περίπτωση ήττας στο συνταγματικό δημοψήφισμα ο Ρέντσι αναμένεται να κατηγορήσει την εσωτερική αριστερή μειοψηφία των «Δημοκρατικών» ότι, «τον μαχαίρωσε πισώπλατα», όπως είχαν κάνει δηλαδή οι σύμμαχοι το 1998 με τον τότε πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.

Στο ισχύον σύστημα υπάρχουν δύο σώματα στο ιταλικό Κοινοβούλιο: Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία. Και τα δύο είναι ισάξια. Για να περάσει ένα νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα -κάτι που σημαίνει ότι, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Για παράδειγμα, χρειάστηκαν 1.300 ημέρες για να εγκριθεί από τη Βουλή ο νόμος που δίνει ίσα δικαιώματα στα παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου με εκείνα των παντρεμένων ζευγαριών. Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση η Γερουσία θα έχει μειωμένες εξουσίες. Η έγκρισή της δεν θα ζητείται παρά μόνο για μείζονα θέματα, ενώ ο αριθμός των γερουσιαστών θα μειωθεί από 315 που είναι σήμερα σε 100 και δεν θα εκλέγονται άμεσα. Κάποιοι θα επιλέγονται από τις περιφερειακές συνελεύσεις, ενώ ορισμένοι από τους δημάρχους θα ορίζονται και γερουσιαστές. Έτσι, υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Ρέντσι η νομοθετική διαδικασία θα απλοποιηθεί και ταυτοχρόνως θα επιταχυνθεί.

Αυτή την στιγμή στην Ιταλία έχουν χωριστεί σε δύο “στρατόπεδα”:από τη μία πλευρά υπάρχει το  «στρατόπεδο» του ΝΑΙ, στο οποίο πρωτίστως και κυρίως μετέχει ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και η παράταξή του, το Δημοκρατικό Κόμμα, αν και όχι στο σύνολό της καθώς υπάρχουν διαφωνούντες. Ο κόσμος των επιχειρήσεων έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του Ναι. Είναι ο μόνος τρόπος, λένε, για να γίνει η Ιταλία σταθερή.

Από την άλλη πλευρά είναι το «στρατόπεδο» του ΟΧΙ, στο οποίο μετέχει κυρίως το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του δημοφιλούς κωμικού Μπέπε Γκρίλο, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι. Γκρίλο και Σαλβίνι, ζητούν μεταξύ άλλων, Italexit. Yποστηρίζουν ότι oι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ρέντσι θα δίνουν στον εκάστοτε Πρωθυπουργό υπερβολική εξουσία. Ό,τι δηλαδή προσπαθεί να εμποδίσει το υπάρχον σύστημα, το οποίο θεσπίστηκε το 1948 από εκείνους που είχαν ζήσει την άνοδο του φασισμού στην Ιταλία.

Μια νίκη του «Όχι» θα φέρει πιο κοντά τις επόμενες εκλογές, υποστηρίζουν πολλοί, από την στιγμή που ο Ρέντσι έχει συνδέσει το Ναι στο δημοψήφισμα με την παραμονή του στον θώκο του πρωθυπουργού. Αν όντως παραιτηθεί, διότι μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην κάνει δεκτή την παραίτησή του και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, θα παραμείνει επικεφαλής της παράταξής του -συνεπώς θα εξακολουθήσει να έχει ισχυρή παρουσία στα ιταλικά πράγματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το στοίχημά του θα είναι να κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση -είτε εντός του ’17 ή το αργότερο στις αρχές του ’18- στην οποία βασικό του αντίπαλο θα έχει τον Μπέπε Γκρίλο. Παρότι αν επικρατήσει το «Όχι», η χώρα θα ζήσει ακόμη μια πολιτική κρίση, αρκετοί είναι οι αναλυτές εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτή θα είναι βραχύβια. Αν στην πορεία επικρατήσει η φωνή των αντισυστημικών του Μπέπε Γκρίλο, αναμφίβολα θα υπάρξουν αναταράξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα βγει από το ευρώ. Ο μόνος που μπορεί να το αποφασίσει αυτό είναι ο ιταλικός λαός, οπότε θα πρέπει να διενεργηθεί νέο δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα.

About Άννα Μαχαίρα

Check Also

Θεόδωρος Γκοτσόπουλος στον 94.0: ”Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη τα vouchers στους 13 δήμους”

Νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», για την περίοδο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 5 =