Μετά την επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 52,14% έναντι του 47,86% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις τουρκικές εκλογές, η λίρα κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το τουρκικό νόμισμα κινείται στα επίπεδα των 20,05 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20,06 που κατέγραψε την Παρασκευή.
Η λίρα, σύμφωνα με το Reuters, έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας της κατά την τελευταία δεκαετία. Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στη δίνη περιόδων άνθησης και πτώσης, ανεξέλεγκτων εξάρσεων πληθωρισμού και νομισματικής κρίσης.
Μετά από μια κρίση του 2021 οι αρχές έχουν αναλάβει όλο και πιο ενεργό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, με τις καθημερινές κινήσεις να έχουν γίνει αφύσικα μικρές και κυρίως να καταγράφουν αποδυνάμωση, ενώ τα αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού έχουν μειωθεί.
«Το σημερινό σκηνικό απλά δεν είναι βιώσιμο. Με περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και μαζικά αρνητικά πραγματικά επιτόκια η πίεση στη λίρα είναι μεγάλη» δήλωσε ο Tim Ash της BlueBay Asset Management.
«Μια νίκη του Ερντογάν δεν προσφέρει καμία παρηγοριά σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Hasnain Malik, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην Tellimer.
Στο επίκεντρο η οικονομία
Καθώς, λοιπόν, οδεύει προς την τρίτη θητεία του, η οικονομία αναμένεται να αποτελέσει τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο, λαμβάνοντας υπόψιν το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
Ωστόσο, ο Ερντογάν ενδέχεται να αισθάνεται τόσο πολύ δικαιωμένος από τη νίκη του, ώστε να παραμείνει αρχικά προσηλωμένος στις -ανορθόδοξες- οικονομικές πολιτικές του. Η απόφασή του θα μπορούσε, επίσης, να αντανακλά τον μακροπρόθεσμο στόχο του να καταστήσει την Τουρκία ανεξάρτητη από τις δυτικές χρηματοπιστωτικές αγορές, εν μέρει με την οικοδόμηση ισχυρότερων οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Ευτυχώς για τον τούρκο πρόεδρο, τα υψηλά επίπεδα στα οποία θα κινηθεί ο τουρισμός θα είναι μια «ένεση» για την οικονομία αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα θα απαιτηθεί μια οικονομική στροφή για να υποστηριχθούν οι ανάγκες του λαού και το κράτος διαχειριστεί τις εξωτερικές πληρωμές.
Το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας, πάντως, δεν είναι τόσο η άμεση προοπτική κατάρρευσης της οικονομίας όσο το εάν και κατά πόσο έχει εξαντληθεί πια το «αναπτυξιακό μοντέλο» της εποχής Ερντογάν, με τις μεγάλες επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και την τόνωση της κατανάλωσης.
Ο Ερντογάν μπορεί να προβάλει τις τεχνολογικές επιτυχίες της Τουρκίας, αλλά η χώρα απέχει από το να έχει μια κυρίως βιομηχανική ανάπτυξη.
πηγή: news247.gr