Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.
Μιλώντας και με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού καθηγητή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης,επέμεινε ότι η απαγόρευση του Συντάγματος αφορά την σύσταση και όχι την εγκατάσταση υφιστάμενων ιδρυμάτων. Αφού χαρακτηρίσε αναγκαία και ωφέλιμη την συνταγματική αναθεώρηση,επισήμανε ότι το συζητούμενο νομοσχέδιο τηρεί τον χρυσό κανόνα της ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και της αυστηρής συγκρότησης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ως έναν από τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου, ο κ.Γεραπετρίτης, έθεσε την επιστροφή στην Ελλάδα των 22.000 Ελλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών που βρίσκονται στο εξωτερικό.
«Έξι στους δέκα καθηγητές μας είναι σεΠανεπιστήμια του εξωτερικού όταν ο μέσος όρος στην ευρωπαΐκή ένωση είναι ένας προς 10. «Η πλειοψηφία των Ελλήνων καθηγητών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πρέπει να επιστρέψουν και να εισφέρουν στην πατρίδα», κατέληξε ο υπουργός.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, ανέφερε ότι αυτό που κάνει κυβέρνηση είναι δήθεν παραρτήματα, δήθεν μη κερδοσκοπικά και αμφιβόλου ακαδημαϊκής και ποιοτική τάσης. Νομίζετε ότι θα γυρίσουν οι καθηγητές για αυτά τα παραρτήματα», είπε απευθυνόμενος στον κ. Γεραπετρίτη.
«Για νομοσχέδιο πραγματικό έκτρωμα από την αρχή μέχρι το τέλος, που παρά την ομοβροντία ψεμάτων και προπαγάνδας, ακόμη και στις ελεγχόμενες δημοσκοπήσεις, δείχνει να έχει το μισό της κοινωνίας απέναντί του», έκανε λόγο στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί το πανεπιστήμιο της αγοράς και θεσμοθετεί πτυχία με τιμή αντί για πτυχία με αξία, ενώ χαρακτήρισε ανέκδοτο το Σκανδιναβικό μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
«Μεγάλο τόλμημα στο οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε με σύνεση και προσοχή», χαρακτήρισε την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.
«Νομικό έκτρωμα με ταξικό χαρακτήρα», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.
«Η παράκαμψη της αναθεωρητικής διαδικασίας είναι πρόδηλο ότι γεννά μείζονα ζητήματα και στερεί ντε γιούρε και ντε φάκτο από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης», σχολίασε η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση θέλει να κάνει τους φοιτητές πελάτες των συνεταίρων της», ανέφερε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νάτσιος.
Συνολικά στον κατάλογο των ομιλητών έχουν εγγραφεί 164 βουλευτές από όλα τα κόμματα.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις αυριανές ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη, θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς υπάρχει σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχο αίτημα θα υποβάλει και το ΚΚΕ.
ΠΗΓΗ: Αθήνα 9.84