Το δεύτερο ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου γιορτάζεται και σήμερα σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς φέτος εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, που διοργανώνει για 23η χρονιά το Υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκαν και την 1η Αυγούστου, βραδιά επίσης πανσελήνου.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, τις οποίες διοργανώνουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πολλές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.
Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2023, όπως ενημέρωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Αθηνών. Κατά συνέπεια, δεν θα είναι ανοιχτός για το κοινό τις βραδινές ώρες της πανσελήνου σήμερα.
Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου στο Επιγραφικό Μουσείο
Η μουσική παράσταση «The Lodger» πραγματοποιείται στο αίθριο του Επιγραφικού Μουσείου. Ο Στάθης Άννινος στο πιάνο θα παρουσιάσει το αριστούργημα του Χίτσκοκ, µε ζωντανή μουσική.
Το σκοτεινό και ομιχλώδες Λονδίνο του 19ου αιώνα αναβιώνει μέσα από ατμοσφαιρικά ηχοτοπία, ενδιαφέρουσες μουσικές προσμίξεις και τους ήχους του πιάνου.
Η ταινία, παραγωγής 1927, αποτελεί μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του διαχρονικού «μετρ του σασπένς» και, αναμφισβήτητα, την καλύτερη βωβή ταινία του. Αν και άγνωστη στο ευρύ κοινό, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ταινίες στην εξέλιξη του κινηματογράφου. Στο The Lodger o Χίτσκοκ τελειοποεί για πρώτη φορά το χαρακτηριστικό του στυλ και θεματολογία, που μετέτειπα θα αλλάξουν για πάντα το σινεμά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι μεγαλύτεροικριτικοί κινηματογράφου «το The Lodger μπορεί να μην είναι η πρώτη ταινία του Χίτσκοκ, είναι όμως σίγουρα η πρώτη χιτσκοκική ταινία!»
Στάθης Άννινος
Ο Στάθης Άννινος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πιανίστας, ενορχηστρωτής και συνθέτης. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και είναι κάτοχος διπλώματος κλασικού πιάνου και πτυχίου Φούγκας. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο δίπλα στον Τάκη Φαραζή. Συμμετείχε σε σεμινάρια των Daniel Carter, Shai Maestro, Γιώργου Χατζηνίκου κ.α.
Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και χώρους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως Alte Opera Frankfurt, W-halll Auditorium, Jeunesses Musicales Fest, Union Chapel, Επίδαυρος, Ηρώδειο, Καλλιμάρμαρο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών/Θεσσαλονίκης κ.α. Συνεργάστηκε με Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Δ. Σαββόπουλος, N. Ξυδάκης, Ε. Βιτάλη, Φ. Δεληβοριάς, Ε. Ρεμπούτσικα και μουσικούς (Γ. Κιουρτζόγλου, Γ. Καλούδη, X. Λαμπράκη, B. Καρίπη, Β. Ρακόπουλο , D. Lynch, κ.α).
Έχει συμπράξει με ορχήστρες (Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Κουαρτέτο εγχόρδων ΚΟΑ, Ορχήστρα των Κυκλάδων) και μαέστρους (Α. Πυλαρινός, Σ. Σούλη, Γ. Αραβίδη κ.α.). Συνέθεσε τη μουσική για την ταινία “NO ONE” (2018), επιμελήθηκε το έργο «Γ. Σεφέρης: Προς την Καρδιά της Ποίησης» (2020), κυκλοφόρησε online σεμινάριο αυτοσχεδιασμού στο musiclass.gr (2021) και εξέδωσε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “ANTHOLOGY” (2021).
Έχει παρουσιάσει στο Ωδείο Αθηνών, μαζί με τον βραβευμένο βοκαλίστα Philipp Weiss, το έργο για πιάνο και φωνή DarkLIGHT, διασκευάζοντας τραγούδια του R. Schumann (2022). Το 2023 ηχογράφησε μουσική του με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια και εργαστήρια αυτοσχεδιασμού σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ παράλληλα διδάσκει πιάνο στο Music Hub Αθηνών.
Διάρκεια: 98 λεπτά
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας