Αντιδράσεις στο Ισραήλ για το νέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

H επιτροπή Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ψήφισε χθες, Κυριακή, υπέρ της αναγνώρισης του αρχαιολογικού χώρου Tell es-Sultan στην Ιεριχώ ως «Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Παλαιστίνη».

Η απόφαση ελήφθη σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, ανέφερε η UNESCO στον επίσημο λογαριασμό της X, πρώην Τwitter.

«Πρόκειται για μια αναγνώριση της πολιτιστικής, οικονομικής και πολιτικής σημασίας της Ιεριχούς και μια απόδειξη των 10.000 χρόνων ανθρώπινης εξέλιξης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής για τον αρχαιολογικό χώρο μιας από τις αρχαιότερες, αδιαλείπτως κατοικούμενες πόλεις του κόσμου.

Ωστόσο, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την απόφαση αυτή ως «άλλο ένα δείγμα της κυνικής χρήσης της UNESCO από τους Παλαιστινίους και της πολιτικοποίησης της οργάνωσης». 

Χτισμένη στην Κοιλάδα της Ιορδανίας, στη Δυτική Οχθη, η Ιεριχώ έχει στα ανατολικά της τον Ιορδάνη ποταμό και στα δυτικά την Ιερουσαλήμ.

Οπως αναφέρει η UNESCO, από την 9η έως την 8η χιλιετία π.Χ. είχε δημιουργηθεί στο σημείο ένας μόνιμος οικισμός λόγω του εύφορου εδάφους της όασης και της εύκολης πρόσβασης σε νερό. Κρανία και αγάλματα που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν λατρευτικές πρακτικές μεταξύ των νεολιθικών πληθυσμών που ζούσαν εκεί, ενώ το αρχαιολογικό υλικό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού δείχνει σημάδια αστικού σχεδιασμού.

Πηγή Καθημερινή

 

Επόμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τώρα στον αέρα

Ροή ειδήσεων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 12