Επικαιρότητα

Aντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος στο άρθρο του Ν. Γιατρομανωλάκη για μεταρρύθμιση στον Πολιτισμό

Την ιστοσελίδα Newsbeast επέλεξε ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης για να ανακοινώσει σε άρθρο  ότι έχει ήδη ετοιμάσει μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, «εργασιακή και ασφαλιστική  η οποία μάλιστα έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης». Η επιλογή αυτή προκάλεσε αντιδράσεις  για τον τρόπο ανακοίνωσης   μέσω αρθρογραφίας και  χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση, πολλώ δε μάλλον διαβούλευση με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων.

Η πρώτη που αντέδρασε το απόγευμα της Τετάρτης ήταν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος που απηύθυνε στον Υφυπουργό ανοιχτή επιστολή, στην οποία αναφερει:

Την πρώτη, βαθιά ενόχλησή μας για το ότι μαθαίνουμε κάτι τόσο σημαντικό από ένα άρθρο σε site, διαδέχτηκε η ανησυχία, αφού τα όσα γράφει ο κ. Γιατρομανωλάκης δείχνουν ότι μάλλον έχει ελλιπή πληροφόρηση ως προς τα προβλήματα του κλάδου μας. Για παράδειγμα δείχνει να αγνοεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων με μπλοκάκι δεν εμπίπτουν στον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά ανήκουν στην δωδεκάτη κλάση. Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με τον μήνα, αλλά τις μοιράζονται με τον εργοδότη την στιγμή που κόβουν το παραστατικό και ως ποσοστό επί της αμοιβής τους. Ο νόμος αναγνωρίζει ότι όσοι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό εργάζονται με μπλοκάκι δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά οι συμβάσεις έργου υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία (ωράριο, διευθυντικό δικαίωμα). Η μεγάλη αλλαγή που έκανε πολλούς από εμάς να διακόψουν την επαγγελματική δραστηριότητα του ελεύθερου επαγγελματία ήταν η επιβολή τέλους επιτηδεύματος από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2011. Γιατί, λοιπόν, αφού υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση φτιάχνει άλλο πλαίσιο, εν κρυπτώ και χωρίς να ενημερώσει τους κοινωνικούς εταίρους και δεν καταργεί απλώς το τέλος επιτηδεύματος;

Ισχυρίζεται ότι η νέα μεταρρύθμιση θα περιορίσει την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η αιτία, όμως, της εργασιακής μας αβεβαιότητας δεν είναι η έλλειψη παραστατικών από τη μεριά των εργαζομένων, αλλά η άρνηση των εργοδοτών να κάνουν συμβάσεις εργασίας (οι οποίες δεν απαιτούν έκδοση παραστατικών) ή να επωμιστούν το μερίδιό τους στις ασφαλιστικές εισφορές στις συμβάσεις έργου. Σίγουρα ο κ. Γιατρομανωλάκης θα μας έχει ακούσει σε κάποια από τις συναντήσεις μας να λέμε αυτό που έχουμε επαναλάβει εκατοντάδες φορές: ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις παντού. Μόνο έτσι οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα και δεν θα ανήκουν στη γκρίζα ζώνη ενός μόνο κατ’ όνομα ελεύθερου επαγγελματία.

Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι δημιουργήθηκε και εγκρίθηκε ένα τέτοιο πλαίσιο χωρίς καμία επίσημη διαβούλευση ούτε με εμάς, ούτε με τα πρωτοβάθμια σωματεία. Ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρει στο άρθρο του ότι «μέσα από ειλικρινή και διαρκή διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των επιχειρηματιών του πολιτισμού, χαρτογράφηση των δομικών προβλημάτων, των δυσλειτουργιών και των αιτιών τους και λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς πρακτικές, θα διαμορφώσουν ένα πλαίσιο σύγχρονο, που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και στις ανάγκες του τομέα». Πότε θα ξεκινήσει αυτός ο διάλογος; Πότε θα μάθουμε τι περιλαμβάνει αυτό το νέο πλαίσιο εμείς, που μας αφορά άμεσα; Γιατί στο άρθρο του αναφέρει τις παθογένειες, αλλά δεν δίνει κανένα στοιχείο για τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση προτίθεται να τις αντιμετωπίσει;

Κύριε Γιατρομανωλάκη, ορθώς, θεωρείτε προβληματικό που η Πολιτεία συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό σαν «χομπίστες». Εφόσον εσείς ο ίδιος δεν μας θεωρείτε χομπίστες, ετοιμάζοντας σαρωτικές αλλαγές που αφορούν την ζωή μας, ερήμην μας, ας μας καλέσετε άμεσα σε διάλογο».

Πηγή :efsyn.gr

Ίσως σας ενδιαφέρει

Κατάλοιπα μνημειακού κτηρίου έφερε στο φως ανασκαφική έρευνα στη θέση «Σκιαθάς» Λάρισας

Αρχιτεκτονικά κατάλοιπα μνημειακού κτηρίου έφερε στο φως ανασκαφική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας στη θέση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.