Την καθιερωμένη εκδήλωση Απονομής Βραβείων, Παρουσίασης λογοτεχνικού Ημερολογίου και Υποδοχής νέων μελών διοργανώνει και φέτος, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) η Εταιρεία Συγγραφέων.
Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου της Εταιρείας Συγγραφέων θα απονεμηθεί στον ομότιμο καθηγητή Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο , ενώ οι νικητές των βραβείων Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, για την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/τριών και πεζογράφων, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Τα βραβεία Βαρβέρη και Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενους/ες ποιητές/τριες και πεζογράφους θα απονείμουν ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης και η πεζογράφος Ρέα Γαλανάκη .
Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου στον Ερατοσθένη Καψωμένο θα απονείμει η Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Έρη Σταυροπούλου.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Ιωσήφ Βεντούρας θα καλωσορίσει τα νέα τακτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων (Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Ελισάβετ Αρσενίου, Φοίβη Γιαννίση, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Άννα Γρίβα, Λένια Ζαφειροπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Μαρία Κουλούρη, Χρίστος Κυθρεώτης, Αλέξιος Μάινας, Μιχάλης Μακρόπουλος, Νίκος Μάντης, Γιάννης Παλαβός, Γιάννης Πανουτσόπουλος, Βασιλική Πέτσα, Αργυρώ Πιπίνη, Θοδωρής Ρακόπουλος, Κυριάκος Συφιλτζόγλου και Θωμάς Τσαλαπάτης) και τα νέα αντεπιστέλλοντα μέλη (Μήδεια Αμπουλασβίλι, Άντζελα Μπράτσου, Γκίλντα Τεντόριο και Ανρί Τονέ).
Το λογοτεχνικό ημερολόγιο 2024, με κείμενα μελών της εταιρείας ως κορύφωση μιας σειράς δράσεων της Εταιρείας Συγγραφέων για την ανάπτυξη της συμπερίληψης και με τίτλο τον στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου « για μια ζωή δίχως φόβο και χλεύη » (εκδόσεις Σοκόλη) θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου , που είχε και την ευθύνη της επιμέλειας ύλης και η οποία, μαζί με τον Πρόεδρο Ιωσήφ Βεντούρα , προλογίζουν την έκδοση. Υπεύθυνη σχεδιασμού, εικονογράφησης και επιμέλειας κειμένων είναι η Αθηνά Σοκόλη .
Την εκδήλωση οργανώνει και συντονίζει ο ποιητής και μέλος του Δ.Σ. Αντώνης Δ. Σκιαθάς, και πλαισιώνουν μουσικά ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης και ο πιανίστας Μάνος Σαριδάκης .
Βίντεο εκδήλωσης: Παντελής Αναστασιάδης
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΕΡΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ/Η ΠΟΙΗΤΗ/ΠΟΙΗΤΡΙΑ:
ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ (βιβλία έκδοσης 2022)
Η αποτελούμενη από τις ποιήτριες, μέλη της Εταιρείας, Χλόη Κουτσουμπέλη, Ηρώ Νικοπούλου και Δήμητρα Χριστοδούλου, επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή ή ποιήτρια κατά το έτος 2022 ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων ποιητών και ποιητριών με αλφαβητική σειρά:
1. Βαρελά Νατάσα, ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ, εκδ. Γκοβόστη.
2. Διάκου Γεωργία, ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙΚΕΙΑ, εκδ. Θράκα.
3. Καλογεροπούλου Ναταλία, ΗΞΕΡΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, εκδ. Ενύπνιο.
4. Λαμπροπούλου Ελισάβετ, ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΕΣ, εκδ. Ενύπνιο.
5. Πισσάνης Γιώργος, Ο ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΣ, εκδ. Ιωλκός.
6. Πολυκανδριώτη Γεωργία, ΤΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ, εκδ. ΑΩ
7. Ρέγκας Στέφανος, ΕΙΔΗ ΓΝΩΣΗΣ, εκδ. Πόλις.
8. Τρία Έπσιλον, ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΛΕΚΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, εκδ. Θράκα.
9. Τσούβα Λίλια, ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΨΑΡΙ, εκδ. Βακχικόν.
10. Φίλιππας Άρης, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, εκδ. Θράκα.
Το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες ποιητές/ποιήτριες θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή και μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική ποίηση.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΝΗ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ/Ο ΠΕΖΟΓΡΑΦΟ:
ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ (βιβλία έκδοσης 2022)
Η αποτελούμενη από τις πεζογράφους, μέλη της Εταιρείας, Λίλα Κονομάρα, Αργυρώ Μαντόγλου και Ελιάνα Χουρμουζιάδου, επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο κατά το έτος 2022 ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων με αλφαβητική σειρά:
1. Αλεξανδρής Άρης, ΠΩΣ Ο ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΡΑΘΟΔΩΡΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, εκδ. Μεταίχμιο.
2. Ιωάννου Χριστίνα, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ, εκδ. Ιωλκός.
3. Καλαϊτζίδης Χάρης, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ, εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας.
4. Καλιόρη Μαρία, ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ, εκδ. Ιωλκός.
5. Καρκανέβατος Γιάννης, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙ ΑΥΤΑ, εκδ. Βιβλιοπωλείο της Εστίας.
6. Κούκου Γεωργία, ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, εκδ. Ενύπνιο.
7. Μιχόπουλος Κώστας, ΟΛΑ ΧΑΜΕΝΑ, εκδ. Νήσος.
8. Μπαρμπάτσης Κώστας, ΛΥΚΟΧΑΒΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, εκδ. Κέδρος.
9. Παπακώστα Βασιλεία, ΜΑΦΙΝ ΒΑΝΙΛΙΑ, εκδ. Σμίλη.
Το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες πεζογράφους θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του πεζογράφου και μέλους της, Μένη Κουμανταρέα (1931-2014), και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική πεζογραφία.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ : Το βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονέμεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες που με το έργο τους συντελούν στην διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος , ομότιμος καθηγητής Νέας Ελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γεννήθηκε το 1938 στα Χανιά της Κρήτης. Πτυχιούχος και διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι (1974-1977, με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης), με ειδίκευση στην Αισθητική και τη Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, υπήρξε οργανωτής ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και είχε σημαντικές εξωπανεπιστημιακές επιστημονικές δραστηριότητες με στόχο πάντα την προώθηση των Νεοελληνικών Σπουδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εκδώσει περισσότερα από 30 βιβλία και 300 μελετήματα, που καλύπτουν όλο το εύρος της ελληνικής λογοτεχνίας από την Κρητική λογοτεχνία της Αναγέννησης ως το τέλος του εικοστού αιώνα. Διευθύνει την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου στα Χανιά, όπου οργανώνει σταθερά διαλέξεις και ελληνικά και διεθνή συνέδρια για τον νεοελληνικό πολιτισμό.
με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), του Bookia (www.bookia.gr) και της Streamia (www.streamia.gr)