Δεν μπορείς να πάρεις την ήλιο από την Ελλάδα, όπως δεν μπορείς να πάρεις τον καφέ από τον Έλληνα.
Το συγκεκριμένο ρόφημα αποτελεί για πολλούς μια καθημερινή συνήθεια, ενώ για τους λάτρεις του είδους μπορεί να είναι ιεροτελεστία.
Ο καφές είναι αναμφίβολα μέρος της κουλτούρας μας, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Δεν βρισκόμαστε άλλωστε τυχαία στην κορυφαία δεκάδα παγκοσμίως, με 3 κιλά καφέ κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση (έρευνα του Pricefox).
Ειδικά αν μιλάμε για τον φραπέ ή τον φρέντο. Ο κρύος εσπρέσο και καπουτσίνο είναι ελληνική εφεύρεση, η οποία έχει απήχηση παγκοσμίως και μάλιστα μεγαλύτερη από τον ιταλικό καφέ.
Απόδειξη η λίστα του Taste Atlas, στην οποία ο καπουτσίνο είναι χαμηλότερα στη βαθμολογία από τον φρέντο.
Συγκεκριμένα, η γνωστή ιστοσελίδα, που ασχολείται με κατατάξεις φαγητών και ροφημάτων, δημοσίευσε μια λίστα με τους καφέδες που έχουν την καλύτερη βαθμολογία από το κοινό.
Οι συγκεκριμένες λίστες βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες.
Ο πιο δημοφιλής καφές στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει μεγάλη απήχηση και σε άλλες χώρες, μιας και ο φρέντο εσπρέσο κατακτά την τρίτη θέση νούμερο 3, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο βρίσκεται στην 4η και ο φραπέ στην 9η.
Ο ιταλικός καπουτσίνο, από την άλλη, βρίσκεται στη θέση νούμερο 6 και ο εσπρέσο ριστρέτο στη θέση νούμερο 8.
Σημειώνεται ότι στην κορυφή της λίστας είναι ο cafe cubano, ένας εσπρέσο που παραδοσιακά εκχυλίζεται σε μπρίκι Moka, και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι αυτό που οι Κουβανοί αποκαλούν espuma: μια παχιά στρώση κρέμας που αποτελείται από καφέ χτυπημένο με ζάχαρη.
Με αυτό τον τρόπο, μοιάζει περισσότερο με τον κλασικό, iταλικό εσπρέσο, ενώ η (υποχρεωτική) προσθήκη ζάχαρης γλυκαίνει τον πικρό κουβανέζικο καφέ.
Σερβίρεται υποχρεωτικά σε μικρά φλυτζανάκια εσπρέσο, συνήθεια που έμεινε από τις εποχές του δελτίου.
ΠΗΓΗ:in.gr