Η διάσημη ιστορία και από την κινηματογραφική μεταφορά με τίτλο “Ο Θρύλος του 1900”, μεταφέρεται επί σκηνής με τους Μελαχρινό Βελέντζα (1900) και Γιώργο Δρίβα (Τίμ Τούνυ), φέρνοντας στην επιφάνεια τις πραγματικές μας ανάγκες. Ο Μελαχρινός Βελέντζας μήλησε με την Ελίζα Λιμοντζόγλου για την παράσταση «Lemon» που θα ανέβει για μία μόνο παράταση στο πολιτιστικό πολυκεντρο του δήμου Ηρακλείου Αττικής την Τετάρτη 15/11/23 στις 9:
Το έργο εξελίσσεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πάνω στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν, το οποίο πραγματοποιεί το υπερατλαντικό ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπεται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια πάνω στο πιάνο με την ουρά, στην αίθουσα χορού της πρώτης θέσης. Ο ναύτης που τον βρίσκει του δίνει το δικό του όνομα: Ντάνυ Μπούντμαν και μαζί το παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον -από την κούτα των λεμονιών- και 1900 -από τη χρονιά που τον βρήκε-.
Ο ναύτης που τον βρήκε πεθαίνει και ο 1900 μένει ορφανός, για δεύτερη φορά. Πάνω στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας μας γνωρίζει τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ. Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένου να εξαργυρώσει το ταλέντο του και να ζήσει μία “κανονική” ζωή.
****Εξ άλλου ο Κύριος Βελέντζας μας μίλησε για την δεύτερη παράσταση που πρωταγωνιστεί και φέρει τον τίτλο Αντίο Ροβινσών στο θέατρο Φούρνος.
Η συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ARTimeleia (που αποτελείται από ηθοποιούς με και χωρίς αναπηρίες) παρουσιάζει από τις 19 Οκτωβρίου την παράσταση “Αντίο, Ροβινσών” σε σκηνοθεσία Αννίτας Καπουσίζη στο Θέατρο Φούρνος.
Ένας δυτικός άνθρωπος ναυαγεί σ’ ένα ερημονήσι που τον καλεί να γίνει μέρος της Φύσης, μέρος της σιωπής, της μοναξιάς και της συνάντησης με τον Άλλον, τον διαφορετικό, τον βάρβαρο.
Η αρχή μιας ουτοπίας.
Χρόνια μετά οι δυό τους, ο Ροβινσών και ο φίλος του Παρασκευάς, γυρίζουν για τελευταία φορά ως επίτιμοι καλεσμένοι στο νησί τους, που είναι πια ένας σύγχρονος τεχνολογικός παράδεισος.
Ή μία δυστοπία;
Μία παράσταση βασισμένη στο μύθο του Ροβινσώνα και κείμενα των Τουρνιέ, Αγκάμπεν και Κορτάσαρ.