fbpx
Επικαιρότητα

5η σερί χρονιά μειώσεων τελών στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μειώνει τη δημοτική φορολογία προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της πόλης, φέτος δε επίκαιρα παρά ποτέ, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία που η πανδημία έχει ανατρέψει τον οικονομικό προγραμματισμό σε φάσμα που ξεκινάει από την πιο απλή οικογένεια και φτάνει μέχρι τη μεγαλύτερη εταιρία.

Η πρόταση που κατέθεσε η δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου, για μείωση 5,35 στους συντελεστές των δημοτικών τελών εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στην τελευταία του συνεδρίαση.

Όσον αφορά τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, ο κ. Μπάμπαλος αποδέχτηκε την «Σολομώντεια» πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πνοή Ηράκλειο» Χρήστου Τσουλουχά, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση, αφού γίνει μια προσπάθεια σύγκλισης των προτάσεων Διοίκησης και αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσουλουχάς πρότεινε να ο συντελεστής του Φ.Η.Χ να διαμορφωθεί για το 2021 στο 0,84 ευρώ/τ.μ. έναντι 0,99 ευρώ/τ.μ. που προέβλεπε η εισήγηση της δημοτικής αρχής και 0,66 ευρώ/τ.μ που αντιπρότεινε η αντιπολίτευση.

Έτσι, λοιπόν, το Σώμα αποφάσισε για τις οικίες, νέα μείωση 5,35% στους συντελεστές των δημοτικών τελών και μείωση 50% στα τέλη που καταβάλουν οι πολίτες για τους κλειστούς χώρους στάθμευσης (η μείωση στα πάρκινγκ υιοθετήθηκε έπειτα από πρόταση δημοτικής παράταξης της μειοψηφίας)

Για τα καταστήματα, προτάθηκε μείωση 20% στο τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα, ωστόσο το θέμα αποσύρθηκε για την επόμενη συνεδρίαση, έπειτα από αίτημα της αντιπολίτευσης για μείωση 50%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή τελών για το διάστημα που παρέμειναν κλειστές.

Επιπρόσθετα, διατηρούνται οι ειδικές απαλλαγές που φτάνουν έως και το 100% έκπτωσης στις ευπαθείς ομάδες του τοπικού πληθυσμού όπως μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ κοκ καθώς και το 50% της μείωσης των δημοτικών τελών για τα δύο πρώτα χρόνια για κάθε νέα επιχείρηση που ανοίγει στο Ηράκλειο.

Με τις νέες, φετινές μειώσεις, η δημοτική αρχή συνεχίζει τη παράδοση των ελαφρύνσεων για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Ηρακλείου, αθροιστικά τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του Δήμου, κάτι που τόνισε στην εισηγητική του ομιλία και ο δήμαρχος Ηρακλείου αττικής Νίκος Μπάμπαλος.

Ενδεικτικά θυμίζουμε τις αποφάσεις των περασμένων ετών:

Μειώσεις 2017: έως και 100% στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. 50% έκπτωση στα δημοτικά τέλη των νέων επιχειρήσεων στα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας τους.

Μειώσεις 2018: 10% στα δημοτικά τέλη, 7% στον ΦΗΧ, 50% στα τέλη που καταβάλλονται για τις υπόγειες αποθήκες των κατοικιών και 12% στα τέλη χρήσης των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρομίων από τα καταστήματα.

Μειώσεις 2019: 10% στα δημοτικά τέλη για τα σπίτια και 6% για τα καταστήματα και τις επαγγελματικές χρήσεις.

Μειώσεις 2020: 5% στον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων.

«Οφείλουμε όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε απέναντι στους αριθμούς, όχι απλά γιατί οι αριθμοί δεν ευημερούν, αλλά γιατί πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, οι οποίοι περιμένουν από εμάς στήριξη. Ζητώ από το σώμα να προχωρήσει στην ψήφιση των προτεινομένων ρυθμίσεων και αν το 2021 επιτρέψει στον Δήμο να προχωρήσει σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις εδώ είμαστε να το δούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Μπάμπαλος.

Μεγαλύτερες μειώσεις των ανταποδοτικών τελών ζήτησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο Μαζί» Γιώργος Παπαδημητρίου, ο οποίος παράλληλα πρόσθεσε πως ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης είναι υποχρεωμένος να τα εφαρμόσει ο δήμος, αφού είναι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην δήμαρχος της πόλης και επικεφαλής της παράταξης «ΑΚΕΠ – Συνεργασία» Παντελής Βλασσόπουλος υποστήριξε πως θα μπορούσαν να γίνουν πιο γενναίες μειώσεις, καθώς αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα των ανταποδοτικών τελών, λόγω της αύξησης των τετραγωνικών μέτρων, από τη νομιμοποίηση των αδήλωτων χώρων. «Τις μειώσεις που παρουσιάζει τώρα η Δημοτική Αρχή δεν μπορώ καν να τις σχολιάσω», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βλασσόπουλος

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Πνοή Ηράκλειο» Κυριάκος Κουτρούλης δήλωσε πως ένεκα των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας θα πρέπει να είναι όλοι δίπλα στο δήμο και γι’ αυτό δεν καταψήφισε την εισήγηση της διοίκησης, ενώ η επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών» Αιμιλία Τζίβα σημείωσε πως οποιαδήποτε μείωση τελών είναι αποδεκτή από την παράταξή της.

Τέλος, κατά της εισήγησης της δημοτικής αρχής τάχθηκε η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ίσως σας ενδιαφέρει

Καινούργιες μπασκέτες στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Δύο νέες μπασκέτες για το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο «Ολυμπιονίκης Χαρά Καρυάμη» απέκτησε ο Δήμος Ηρακλείου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 × 5 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.