Στα τάξεις τους επιστρέφουν από τη Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά τις δεκαπενθήμερες διακοπές για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Διάχυτη είναι η ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων, του κορονοιου και της γρίπης που έχουν οδηγήσει παιδιά σε νοσοκομεία και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες αρχίζουν ήδη να δέχονται πιέσεις.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και συστήνουν αν ένα παιδί είναι λίγο άρρωστο ή παρουσιάζει συμπτώματα ίωσης, να μείνει στο σπίτι ώστε να μη το μεταδώσει στα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο.
Ηχηρή ήταν και η προειδοποίηση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού η οποία μιλώντας στο CNN Greece εφέστησε την προσοχή στη μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον του κορωνοιού XBB.1.5, ή αλλιώς «Κράκεν», η οποία σαρώνει τις ΗΠΑ.
Η νέα υποπαραλλαγή- η οποία σύμφωνα με ορισμένες πηγές επιδημιολόγων έχει εμφανισθεί ήδη και στην Ελλάδα- είναι εξαιρετικά μεταδοτική και ξεφεύγει από τα εμβόλια σε ποσοστό έως και 60%. Πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Όμικρον και όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κολλήσουν ακόμη και οι εμβολιασμένοι, επισημαίνει η καθηγήτρια Λινού, η οποία συστήνει σε όλους μας να πραγματοποιήσουμε το δισθενές εμβόλιο, το οποίο περιέχει αντισώματα της Όμικρον 4 και 5 καθώς και αντισώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές.
Αναφορικά με τις απουσίες, η σχετική εγκύκλιος προβλέπει τη δυνατότητα απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και επίσης έχει γίνει και σύσταση στους γονείς ότι αν κάποιο παιδί έχει συμπτώματα να μην πάει στο σχολείο.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι απουσίες μαθητών έως πέντε εργάσιμες ημέρες που οφείλονται στην εποχική γρίπη θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται, έως τον Μάρτιο του 2023.
Οι μαθητές θα πρέπει με την επιστροφή τους να διαθέτουν σχετική βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.
Σε δύο περιοχές της χώρας πάντως δεν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, αλλά την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις.
Επίσης, με ανακοίνωσή του ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει τους πολίτες για τη μη λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί το εορταστικό πρόγραμμα «Ραγκουτσάρια 2023».
Το μοντέλο της Βοστώνης για τα σχολεία
Και με τα σχολεία που ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, τι μέλλει γενέσθαι, ρωτάμε την κυρία Λινού.
Η καθηγήτρια εκτιμά ότι οι δύο πρώτες εβδομάδες μετά την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, θα είναι προβληματικές καθώς όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων, της γρίπης και του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Βοστώνης, που είναι εξαιρετικά αποδοτικό, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Δηλαδή, πριν τα παιδιά πάνε στο σχολείο, πραγματοποιούν τεστ για COVID -19 και γρίπη, ενώ σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, φορούν μάσκα, την οποία βγάζουν στο διάλειμμα. Δεν λέω ότι το μάθημα με τη μάσκα είναι εύκολο, ούτε για τους ενήλικες η χρήση της ξανά, αλλά είναι σωτήριο, επισημαίνει η συνομιλήτριά μας.
Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, η κυρία Λινού υπογραμμίζει ότι το δύσκολο υγειονομικό κοκτέιλ που ζούμε, είναι υπεύθυνο και για την κάλυψη των Μονάδων μας στο ΕΣΥ, ενώ αρχίζουν να γεμίζουν και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Για παράδειγμα μέχρι πρότινος, βλέπαμε τα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι καλυμμένα από ογκολογικά περιστατικά, κάποια τροχαία κλπ, σήμερα όμως, παρατηρούμε ότι γεμίζουν από παιδιά με λοιμώδη νοσήματα.
Δύσκολη η κατάσταση στις ΜΕΘ
Στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων λόγω των αυξημένων προσελεύσεων η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη, η οποία πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προς το παρόν, διαχειρίσιμη.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ αυξάνεται η προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία με γρίπη και βραγχιολίτιδα, με την πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας κυμαίνεται στο 50%.
Στο «Αττικό», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό «Ηρακλείου» η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.
Το «Αγλαΐα Κυριακού» που εφημέρευε χθες, κατέγραψε 389 προσελεύσεις, και πραγματοποιήθηκαν 32 εισαγωγές, εκ των οποίων 2 εισαγωγές με κορωνοιό και 3 με γρίπη, ενώ 5 περιστατικά επιβεβαιωμένα γρίπης νοσηλεύονται στο Αγλαία Κυριακού.
Στο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύονται 6 παιδιά με γρίπη και 7 με κορονοιό και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης νοσηλεύονται 2 παιδιά με κορονοιό και 4 με γρίπη.
Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης η κορύφωση του κύματος για αυτές τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και εκτιμά ότι θα έχουμε πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως.
Ανησυχία προκαλεί και ο ταχύς ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
ΠΗΓΗ: cnn.gr/ellada/story/345139/sxoleia-pos-tha-epistrepsoun-oi-mathites-to-kokteil-ioseon-kai-koronoioy-pou-anisyxei-tous-eidikoys