fbpx

Συνέντευξη τύπου φορέων κατά τις απόσπασης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου

Κοινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες εκπρόσωποι των εφτά φορέων που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης και ακούστηκε ένα μέρος των επιχειρημάτων, με στοιχεία, μελέτες, αποδείξεις, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Η υπόθεση θα εξεταστεί στις 6 Νοεμβρίου και είναι καθοριστικής σημασίας για την τύχη του μοναδικού συνόλου της Θεσσαλονίκης των πρώιμων βυζαντινών χρόνων, που αποκαλύφθηκε σε εξαιρετική κατάσταση. «Να μείνει αμετακίνητο στη θέση που κατέχει αιώνες, να μην αποσπαστεί ούτε μια πέτρα» ακούστηκε για άλλη μια φορά. Για  το ΣτΕ εξετάζει στις 6 Νοεμβρίου την υπόθεση, φορείς, πολίτες, βυζαντινολόγοι, αρχαιολόγοι, πανεπιστημιακοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώνουν τις φωνές τους για να μείνουν αμετακίνητες στη θέση τους οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου.

Θυμίζουμε ότι αιφνιδιαστικά τον Σεπτέμβριο του 2019  ο κύριος Μητσοτάκης ανακοίνωσε  στη ΔΕΘ ότι τα αρχαία θα αποσπαστούν και θα επανατοποθετηθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σταθμός Βενιζέλου και να αποδοθεί συνολικά το μετρό στους επιβάτες το 2023. Δηλαδή και οι 13 σταθμοί, αντί των 12 που επρόκειτο να παραδοθούν το 2021, με τη λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων που δρομολογήθηκε μετά το 2015. Το μετρό θα μπορούσε να παραδοθεί στους πολίτες τους επόμενους μήνες δηλαδή, πλην του ενός σταθμού.

Πέρα από το κόστος, τις αποζημιώσεις το οποίο έχει φτάσει στα  20 εκατομμύρια ευρώ για καθυστερήσεις, την αργοπορία ολόκληρου του μετρό, σημαντικότερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι αρχαιότητες. Κοινή ομολογία των βυζαντινολόγων, μεμονωμένων προσώπων και διεθνών ενώσεων είναι ότι αντίστοιχο σύνολο της κοσμικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Η λύση της απόσπασης δεν είναι σύμφωνη με τον αρχαιολογικό νόμο, διαταράσσει την αυθεντικότητα του συνόλου, εγκυμονεί τον κίνδυνο να μη γίνει συνολική επανατοποθέτηση, ενώ, σύμφωνα και με τις διεθνείς πρακτικές, «ανακατασκευές μνημείων έχουμε μόνο μετά από καταστροφές», όπως ειπώθηκε χθες. Η πρόταση, δε, χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές «έγκλημα απέναντι στο εύρημα». Οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού πάντως, μόνιμοι και έκτακτοι, δεσμεύτηκαν ότι δεν πρόκειται «να αγγίξουν ούτε μια πέτρα» στην περίπτωση που οδηγηθούν τα πράγματα στην απόσπαση.

Οι ομιλητές εξέφρασαν τους φόβους τους να επιστρέψουν τελικά «ορισμένα κομμάτια», καθώς η μελέτη επανατοποθέτησης «αποτελείται από τεχνική περιγραφή 11 σελίδων και ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει ούτε διαστάσεις…». Τόνισαν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα για να μη χαθεί το ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας, ο χώρος που διατηρήθηκε ανέπαφος στους αιώνες.

Στη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε ότι με την απόσπαση «χάνεται η αυθεντικότητα και η ακεραιότητα του μνημείου σε ένα πλαστό σκηνικό του παρελθόντος» και έτσι θα απολεσθεί η δυνατότητα της χώρας μας για αίτημα ένταξης στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς αυτή προϋποθέτει την ακεραιότητα του χώρου.

Ξεχωριστής σημασίας είναι η παρέμβαση του βυζαντινολόγου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Λ. Βοκοτόπουλου, ο οποίος μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, μέρος του οποίου προβλήθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, μίλησε για τη σημασία της διατήρησης του αρχαιολογικού χώρου του 4ου-9ου αιώνα μ.Χ.  στο σταθμό Βενιζέλους. Κατήγγειλε τον τρόπο που λήφθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η απόφαση για την απόσπαση και την επενατοποθέτηση  και δεν δίστασε να μιλήσει για «πρακτικές που μας πηγαίνουν χρόνια πίσω… πρακτικές επταετίας».

Ίσως σας ενδιαφέρει

Τατιάνα Λύγαρη παρουσιάζει το 10ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»

Οι υπαίθριοι πολιτιστικοί χώροι άνοιξαν και το 10ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» έρχεται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *